Energipolitiken

Vem minns väl den snö som föll i fjol?

Kallt var det också och många elabbonenter fick smaka på feta elfakturor…

Energiförsörjningen har använts som ett basargument för kärnkraftens lov, men hur är det igentligen ställt med våra elresurser ?

Inom EUs ”fri konkurrens” kommer det nu att bli dyrare med el som produceras långväga och bäva må vi i södra Sverige som har vattenkraften i Norrbotten..

Läs mer på konsumentverkets webb:

http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2010/Sverige-delas-in-i-fyra-elomraden–viktigt-att-du-valjer-elhandlare/

1- var finns konsumenternas sammanställning på ”bokad grön el” dvs förnyelsebar elproduktion ( sol-vind-vatten-bio) ? Bristen på sammanställning gör det svårt att veta hur många kWh som efterfrågas resp produceras, det kan i sig vara konsumentstyrande för elbolagen..

2- Elmarknaden köp-och sälj gör att Svenska vattendammar dräneras redan under sommarhalvåret för att gapa tomma när Sveriges elbehov är som störst = vinter. Som Norrlands nörd har jag själv bevittnat dammarna utmed Luleälven mflm, vars traditionella hushållande till 1sept alt 1 okt, har övergetts sedan flera år i marknadens iver att sälja till högsterbjudande. Därför aviserar nu elbolagen ”vattenbrist” och höjda elpriser inför vinterhalvåret…

3-Kärnkraftsverken då, en radioaktiv industri som ingen vill försäkra på öppna marknaden pga riskerna. Resultatet har blivit konstruerade skalbolag med egna försäkringar som näppeligen ens med eget aktiekapital kan stå för eventuella skadekostnader. Borgarregeringen med stödet från Centern har med två rösters marginal öppnat för 10 nya reaktorer och därmed ökad avfallsmängd för de kommande 100 000åren. Kärnkraftverken i Sverige producerar pinsamt lite och verkningsgraden på denna destruktiva industri där 2/3 delar pumpas bort som kylvatten i Östersjön  är tragisk för ett modert samhälle.

 Som vardande mot kärnkraft är det dock viktigt att ta tillfället i akt- det är nu när kärnkraften är som sämst som det är läge att konvertera elproduktionen till förnyelsebart i stället för att lappa-laga och bygga fast sig i ny radioaktivverksamhet.

De svenska kärnkraftverken utnyttjas sämst i hela Europa. Det kostar elkonsumenterna sju miljarder kronor extra. Förra året levererade de svenska kärnkraftverken endast 63 procent av sin fulla kapacitet. Det gör Sverige till det land i Europa där kärnkraften fungerar sämst.

Under en mycket stor del av förra året stod fyra av landets tio reaktorerna stilla. Och under de senaste tolv månaderna har kärnkraftsindustrin rapporterat om fel 211 gånger. Det har lett till stor irritation.

-Man säger att man ska starta en reaktor ett visst datum och när man närmar sig det datumet så säger man tyvärr, vi kan inte starta upp den vi skjuter på det i två veckor. När man närmar sig den periodens slut så säger man tyvärr, vi har inte fått igång den nu heller. Det har man gjort 211 gånger under den senaste tolvmånadersperioden, säger Jonas Almqvist, Nordenchef på Bergen Energi, till Rapport.

 

Hur ser då läget ut inom Svensk energipolitik:

Läs tex på energimyndigheten: http://energimyndigheten.se/

Ny teknik: http://www.nyteknik.se/taggar/?tag=Energi

Konstatera det bristande parlamentariska läget där Sd- kommit ut som kärnkraftskramare :

Erik Almqvist är pressekreterare hos Sverigedemokraterna: – Vi ser kärnkraften som en nyckelfaktor i svensk energipolitik och vill omedelbart starta arbetet med att bygga nya moderna svenska kärnkraftverk.

Miljöpartiets tydlighet i kärnkraftsfrågan som skulle kunna blockera kärnkraftsutbyggnad  och  kan rädda Centersveket spekuleras det också kring..

För  valet  må vara färdigräknat. Men spänningen är inte över för det. Kärnkraften och FRA-lagen kan bli heta knäckfrågor i riksdagen framöver…

Alliansen har bildat en minoritetsregering och måste  förlita sig på stöd från olika partier i sakfrågorna, så kallade hoppande majoriteter.

Väljer man samarbete med ett stödparti, blir frågan vilket man väljer.

– Jag tror det vore politiskt självmord för alliansen att stödja sig mot Sverigedemokraterna. Men om man samarbetar med Miljöpartiet tror jag att nyinvesteringar i kärnkraft måste läggas i malpåse. Den frågan är alltför viktigt för MP, och välkomnas nog även av Centerpartiet, säger Roger Hildingsson, statsvetare som forskar på klimatpolitik vid Lunds universitet.

Läser i Ny Teknik ;

En satsning på solenergi, snarare än kärnkraft. Det hoppas Christian Azar, professor i energisystem på Chalmers få av riksdagen i framtiden.

Klimat- och energifrågan är den tyngsta frågan på teknikområdet, sa Christian Azar redan dagen efter valet.

Det finns egentligen bara två energikällor som är riktigt långsiktiga och som kan leverera den energi vi behöver på global nivå utan eller med väldigt låga koldioxidutsläpp, uppger han.

– Det handlar om solenergi (i kombination med vind), som har stor potential, eller om bridreaktorer, som förmår utnyttja flera olika uranisotoper jämfört med dagens reaktorer, säger han. – Man kan inte bara tänka i åren 2010-2014 utan måste tänka mer långsiktigt. Då är det onekligen så att solenergin är en mer attraktiv lösning, anser han. Skälet till att nya kärnkraftreaktorer skulle vara sämre är kärnenergins koppling till spridning av kärnvapen i världen.

 – Det är en kort väg mellan dem. Icke-spridningsavtalet är på väg att undermineras av USAs avtal med Indien och Kinas avtal med Pakistan om spridning av civil kärnkraftsteknik. Både Indien och Pakistan har testat atombomber. Ingen av dem har skrivit på det internationella icke-spridningsavtalet för kärnvapen, säger han. En ny regering måste också visa mer ledarskap och klargöra att höjningar av koldioxidskatter är ett effektivt medel för att minska utsläppen, anser Christian Azar.

 

Annonser

2 thoughts on “Energipolitiken

 1. Kärnkraftsverken då, en radioaktiv industri som ingen vill försäkra på öppna marknaden pga riskerna.

  Heh… då måste jag fråga Norrlandsnörden: hur bra försäkrat är Boden/Luleå mot att Suorva kollapsar, som du som nörd säkerligen vet var på väg att hända? Hur bra försäkrat är Umeå mot att Stornorrfors ger sig, hm?

  Kärnkraftverken i Sverige producerar pinsamt lite och verkningsgraden på denna destruktiva industri där 2/3 delar pumpas bort som kylvatten i Östersjön är tragisk för ett modert samhälle.

  Ja men sluta tramsa då och låt oss bygga nytt som utnyttjar energin mycket bättre! Jag såg att OKG tittar på att dra fjärrvärme från Oskarshamnsverket. Visst gläder det dig då att man förbättrar verkningsgraden och inte spolar bort energin? 🙂

  Förra året levererade de svenska kärnkraftverken endast 63 procent av sin fulla kapacitet. Det gör Sverige till det land i Europa där kärnkraften fungerar sämst.

  Visst är det så… och det har vi 30 års bakåtsträvande kärnkraftsmotstånd att tacka för.

  Göran och andra av dina kompisar inom FmKK är några av de kan du tacka för att det funkar så otroligt dåligt. Olof Johansson är en annan, som ingick energiuppgörelsen 1997 som startade det här kaoset. Hur i hela h-vete – rent ut sagt – räknar du med att en industri likt kärnkraft skall kunna fungera när den hela tiden behandlas som vore den Piss & Pest & Senapsgas AB, motarbetas hela tiden och aldrig får några klara besked om vad som gäller?!

  Att du i det här läget skyller leverans-strulet på insdustrin, det är som att du vore en sadistisk fotbolltränare som just slagit in knäskålarna på din bästa spelare med ett järnrör, och sedan säger ”F-n va’ kass du är på att spela fotboll! Du suger ju…”

  För det fullständiga argumentet…

  http://www.newsmill.se/node/16914

  Ny Teknik berättar mer om varför reinvesteringarna går dåligt:

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article2474802.ece

  ”Att modernisera de gamla svenska kärnkraftverken från 60-talet med ny teknik är som att renovera en gammal Amazon utan att ha tillgång till originaldelar, säger kärnkraftsprofessorn Ane Håkansson vid Uppsala universitet till Ny Teknik.

  Han menar kärnkraftverk är byggda med ett utpräglat systemtänkande och att man bryter det här systemtänkande när man lappar och lagar.

  – Själva reaktorerna är det inga problem med. Det är kringutrustningen som krånglar. Det är bättre att bygga nytt än att försöka hålla liv i det gamla, säger Ane Håkansson.”

  Så först pajar ni kärnkraften… och sedan klagar ni på att den går kass för att ni pajat den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s