Intelligent elnät

Energiutmaningarna är stora – hur kan vi skapa hållbara energiförsörjningar utan kol-olja och uranresurser ?

Har just dunkat på elpatron som går på när vi inte eldar i huset hemma vid- prestigen är att inte dra igång elsupporten före 1 november…

Nu var det dags det börjar bli väl utkylt över dagar och nätter om ingen är hemma och har eldningsjouren… Inatt var det närmare -5 grader kallt och det var i glittrande rimfrost -vi vaknade trots detta med wola- varmt hus.

Med viss frustration känner jag att den borgliga regeringen kör i diket när man nu öppnar för nya kärnkraftsreaktorer igen = varje krona satsad på kärnkraft är felsatsad… Dock är det med stort ansvar världen måste säkra de ca 250 000ton atomsopor ( högradioaktivt) som finns runt om io världen). Sverige- Finland och Frankrike jobnbbar alla med sk ”slutförvar” och EU börjar stressat peka med hela handen för alla länder utan strategi för kärnavfall. Så även USA – se tidigare blog om Blue Ribbon Commission besöket i Oskarshamn.

 Vad är då intelligenta elnät ? Jo -Japanarna har just öppnat sitt första smarta elnät på ön Miyakojima – i Stilla havet.

Principen är att testa ett system av solceller och batterilager som nu samkörs med befintliga värmeverk  av gasturbin och vindsnurror ( 5 st).

Batterierna skall nu utjämna eluttagens toppar och dalar  eftersom produktionen varierar över tid/ dygnet. Bolagen skall testa hur man i praktiken hanterar spänningsökningar och tar hand om elöverskott. Japanska regeringen planerar att 10-dubbla produktionen av solenergi till 2020 och då krävs det intelligenta elnär som nu testas.

Säga vad man vill men framtiden är här- synd att inte den borgliga och centerstödda regeringen insett detta ännu…

Sverige riskerar att hamna i ”bakvattnet” kring förnyelsebar energi.

Om inte : – det blir aktion i  ABB och Vattenfalls planer och äskande om  pengar från Energimyndigheten för att bygga upp ett liknande testnät på Gotland.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article2499756.ece

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s