Många frön hos Jordbruksverket

Det har visst hettat till hos Jordbruksverket  på grund av fröremissen detta ” Biologiska mångfaldens år 2010″

Plankar en blogg : http://flutetankar.blogspot.com/2010/11/jordbruksverket-fortydligar-om-fro.html

Jordbruksverket ”förtydligar” om FRÖ-lagen

Idag har Jordbruksverket tydligen sett sig tvingade att svara offentligt på de senaste dagarnas proteststorm mot ”FRÖ-lagen”, alltså Jordbruksverkets orimliga förslag till föreskrifter för ovanliga grönsaksfröer. Förtydligande om nya regler för amatörsorter av köksväxter Jordbruksverket har den senaste veckan få ta emot många upprörda och engagerade synpunkter på förslaget om hur EU-direktivet för bevarandesorter och amatörsorter för köksväxter ska införlivas i Sverige. De nya reglerna börjar gälla i alla medlemsstater vid årsskiftet. Syftet med direktivet är att främja den odlade mångfalden genom att göra det lättare att sälja frösorter till hobbyodlare inom hela EU. Vi förstår att de nya reglerna väcker oro för att mindre vanliga frösorter inom småskalig– och amatörodling kommer att försvinna. I några olika bloggar och tidningar har avgifter för registreringen nämnts, uppgifter som saknar faktagrund. Vi vill gärna ge ett förtydligande om detta. När det gäller avgiften för att registrera en amatörsort så är den inte fastställd. Jordbruksverkets förslag är att det tas ut endast en registreringsavgift, men summan är ännu inte beslutad. För de närbesläktade bevarandesorterna är kostnaden 3000 kronor och det finns ingen årlig avgift. När nu kostnader för registrering av amatörsorter ska beslutas tittar vi närmast på kostnaderna för bevarandesorter. Med de nya reglerna, som innebär att frösorterna ska registreras och beskrivas, kommer en godkänd frösort att kunna säljas inom hela EU. Det gör det lättare för små fröfirmor att importera och sälja frön från andra länder. Jordbruksverkets förslag har varit ute på remiss under några veckor och det har kommit in många synpunkter. Efter den senaste tidens upprörda diskussion har det kommit in ett par hundra remissvar från allmänheten, förutom remissvaren från fröfirmor, odlarföreningar, myndigheter och organisationer. Jordbruksverket kommer nu att ta del av remissvaren och besluta om de nya reglerna den 25 november. EU-direktivet för bevarande- och amatörsorter för köksväxter ska utvärderas 2013.

– Jag undrar jag … litar inte på Centerpartiet / Erlandsson av flera skäl!

Remisstiden har varit kort och de nya reglerna förväntas gälla redan från den 1 januari 2011. Därefter ska det tryckas bevarande- eller amatörsort på varje fröpåse av de sorter som godkänts. Påsen måste sedan plomberas så att ingen förväxling ska få förekomma.

I flera länder inom EU verkar attityden till bevarande- och amatörsorter vara mer generös. Varför ska vi i Sverige, minska sortimentet av köksväxter för fritidsodlare, och på så kort tid. Enligt vad som framkommit så finns det möjlighet till undantag från denna utarmning av frösorter.

I Statens Jordbruksverks författningssamling; 1994:24. Saknr. U 41, § 29 ges Jordbruksverket möjlighet att göra undantag från föreskrifterna om särskilda skäl föreligger. Det är ett undantag som tillämpats fram till nu.

Läs även : http://www.asaromson.se/?p=369  och http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=232191 och http://mpwanneby.blogg.se/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s