Svart fröhandel ?

Svart fröhandel – blir det resultatet av EUs restrektioner på frömarknaden ?

Kort handlar det om att alla fröer skall betala avgifter  för att få saluföras. Det drabbar som vanligt unika lokala kulturväxter vars upplaga är begränsad men värde som kulturarv och genbank är dessto större.

Behåll nuvarande lagstiftning och hjälp alla som vill odla här i Sverige till en rikare variation och bibehållande av en liten del av den krympande mångfalden!

 Varje enskild sort skall registereras hos Jordbruksverket till en kostnad av 3000:- SEK, och sedan en årlig avgift om 2000:-. De flesta av dessa sorter säljer inte ens tillräckligt för att betala avgiften om 2000:- om året, brutto.

Att registerera en bekämpningsmedelresistent GMO-gröda hos Jordbruksverket kostar 200:- kronor. En tiondel av vad en naturlig men ovanlig sort skall kosta.

Det luktar multinationnell lobbing – de stora fröföretagen vill inte ha konkurrens av sorter som ” ingen äger” dvs störst går först och utarmar därmed vårat gemensamma fröarv av mångfald allt detta i mångfaldens år 2010. Är det ett skämt eller ? Nej tyvärr vi har en köp och sälj regering där Centerpartiets Eskil Erlandsson i rollen som Jordbruksminister ännu en gång mosar sunt förnuft till förmån kapitalbolagens karteller…

Läser om remissrundan på Jordbruksverkets hemsida:

Dnr 22-9337/10 Föreskrift om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter

RemissbrevPDF
EU-direktivet 2009/145/EUPDF
FöreskriftPDF
Förändring i förslag till föreskriftPDF
KonsekvensutredningPDF
Särskild konsekvensanalysPDF
Remisstiden har förlängts. Synpunkter ska ha kommit till Jordbruksverket senast den 10 november 2010.

Flera bloggar på temat : http://tomelotta.blogspot.com/  och http://www.runabergsfroer.se/html/2010-10-30-bevara-mangfalden.htm

Problemet är: – att små, udda, lokala och gamla sorter slås ut till förmån för de stora, kommersiella och redan etablerade sorterna.

Detta skapar biologisk enfald och är verkligen det allra mest allvarliga i hela denna hantering.

 Runåbergs Fröer bedömer t ex att så många som 300-400 sorter riskerar att gå förlorade

Annonser

One thought on “Svart fröhandel ?

  1. Appropå WordPress, just nu en genomför ett av världens ledande IT-säkerhetsföretag Sophos en global kampanj för att utse världens mest oövervinneliga person. Kampanjen utgår från sajten http://mostinvincible.com , som kommer samla de mest vågade filmerna från YouTube, videor som besökarna postar då de tio som fått flest röster vinner var sina iPads!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s