Aung San Suu Kyi fri i Burma

En fantastisk dag i Burma- Aung San Suu Kyi är fri efter 7 år i husarrest !

Aung San Suu Kyi har suttit inspärrad 15 av de senaste 21 åren läs igen 15 år !!!

Nobelfredspristagaren har suttit fängslad eller i husarrest i tre längre perioder. Först mellan 1989-1995 och därefter 2000-2002. Den tredje gången hon greps var den 30 maj 2003 efter att hennes bilkonvoj attackerats av regeringsstödda ligister. I attacken dödades flera personer och många andra skadades. 

Hon kommer ut  efter ett riggat ” militärval” där maktens herrar fortfarande är intimt samma sak som regim oavsett de framvisade ”valresultaten”. Om ditt och familjens  liv, samt  din försörjning hänger på vilken valsedel du tar kan majoriteten väljas pga av viljan att leva är starkare än viljan att leva upp demokratins möjligheter. Må vi för evigt slippa göra de primata valen i Sverige…

( Behöver jag tala om att typ Kina är de enda land globalt  som hyllat valresultatet…)

Vi kan knappast föreställa oss 7 förlorade år bundna i vårt eget hem utan möjlighet att besöka släkt och vänner…

Att Burma just gått till val utan att Aung San Suu Kyis parti NLD fått delta, kan man fundera.

– Det kommer göra att oppositionen som stått utanför valet kommer att bli än större och starkare, säger Aye Chang Naing. Svenska Burmakommitténs ordförande Karin Strandås ser frigivningen som en viktig förändring men varnar samtidigt för att det inte är fråga om någon drastisk kursändring för den burmesiska militären, som fortfarande styr landet.

– Det är otroligt glädjande att Aung San Suu Kyi släpps.

– Samtidigt har ju inte någon av de 2.500 politiska fångarna i landet släppts och det låtsasval som tidigare hölls hade militären vikt 25 procent av platserna till sig själva, säger Karin Strandås. Också den tidigare ordföranden i Burmakommittén, Roger Haddad, tillika riksdagsledamot för Folkpartiet hälsar Suu Kyi välkommen ur husarresten.

– Det är viktigt att hon återigen kan röra sig som en fri människa. Hon har en fortsatt viktig roll att spela. Och Sverige måste ge sitt stöd, säger Roger Haddad.

Aung San Suu Kyi har suttit inspärrad 15 av de senaste 21 åren. Just denna frigivning sker efter en 7 år lång husarrest. Under den tiden har hon inte kunnat läsa några tidningar och träffat släktingar eller partivänner. Det är också känt att hon haft vissa medicinska bekymmer och den första som fick inträde till hennes hus var hennes läkare.

Burmas mest kända samvetsfånge, Aung San Suu Kyi, har äntligen släppts ur sin husarrest, men det räcker inte säger Amnesty, minst 2 200 fångar sitter fortfarande fängslade av politiska skäl. Aung San Suu Kyi har tillbringat mer än 15 år i husarrest under de 21 år som gått sedan hennes parti, NDL, vann valet 1990, men militären vägrade lämna ifrån sig makten i Burma.

Den 7 november hölls det första valet på 20 år i Burma. Ett val som hölls under hårt politiskt förtryck och där det parti som stöds av militären, USDP, fick majoritet i parlamentets bägge kammare. Aung San Suu Kyis parti, NLD,  uppmanade till bojkott av valet och utländska bedömare anser att valet varken var fritt eller rättvist. NLD vann valet 1990 och fick då en majoritet av platserna i parlamentet, men hindrades av Burmas militärer från att ta makten. 

Läs mer : http://www.dn.se/nyheter/varlden/burmas-fria-radio-viktigt-att-aung-san-suu-kyi-inte-blir-arresterad-igen-1.1207941

http://amnesty.se/ed/hem/xml-pressnotiser-latest/D353EE1FBCB17A17C12577DA00324B87/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8118735.ab

http://kulturbloggen.com/?p=26203

http://whyiact.com/

Annonser

2 thoughts on “Aung San Suu Kyi fri i Burma

  1. Ping: Why I act » Blog Archive » En hjälte i Burma är fri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s