KD och Makten och Härligheten

Tatuerad, piercad, ung, kvinna, utmanande klädsel och frispråkig. Det blev lite väl mycket för KD. Det omöjliga blev till slut omöjligt och Anna-Stina Stenbäck lämnar politiken. Jag beklagar att KD i sin konservativa syn på kvinnan ? på människan ? på makten ? gör att en ung politisk resurs nu väljer att hoppa av sitt politiska uppdrag.  Jag har haft förmånen att möta Anna-Stina Stenbeck i årets valrörelse och jag uppskattar det hon är -sanna mina ord en frisk fläkt i det annars så rigida och politiskt korrekta KD.

Hon berättar om ett parti som utåt säger sig hög toleransnivå, högt till tak, men är annorlunda internt. Om att hon tvingades anlita en terapeut efter att Anders Andersson sent en kväll ringt upp och läxat upp henne, om landstingsrådet Gudrun Brunegård som förbjuder henne ”att gå klädd så där när du besöker mig”. Internt inom partierna brukar vi med glimten i ögat tipsa och råda varandra i klädval osv men därifrån till att piska upp med direktiv är en kultur som inte borde anstå politiken 2010.

Fräna motiv/ tröjor kan ibland ha feladressat fick vi ( MP) erfara under valet när en kollega hade en ”Vit makt musik” tröja- oviss om adressaten- det  kan det bli sjukt fel signaler. Men att en ung kvinna i KD inte får ha kort kjol vara piercad och tatuerad tja då har man klivit in på den personliga emagen och gör våld på den i partiets namn..

Jag säger som Wanneby : Är det något jag har lärt mig genom åren, så är det att alla patriarkala system och patriarkala organisationer trampar på tre viktiga saker, nämligen:  http://mpwanneby.blogg.se/#Scene_1

Kvinnan
Sexualiteten
Naturen

Att begreppet ”återväxt” inte existerar inom Kristdemokraterna inser man efter att ha läst om hur man har bemött Anna-Stinas engagemang eftervalet. Det är ”stors starka” män ( nåja mest män i all fall)   som med många långa år i politikens toppskikt och fetarvoderingar som skall säkras  först och främst- här har inte maktpatriarkalet rört sig mång millimeter från de bibliska texter man har som ledord/ värdegrund i politiken. Kvinnan må tiga och behaga i församlingen..

Sen må det finnas en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar kvinnor när de uppenbart behöver det…..

Den före detta partikollegan som brukar vara rapp på blogginlägg följer partilinjen o ”tiger still” om avhoppet på sin blog: http://gudrungrunnar.blogspot.com/

Kan det bero på kaxigheten på hennes blogg  ? ”Jag antar att man kan se mig som en ganska ”otraditionell” kristdemokrat på ett sätt. Jag förespråkar ungdomlighet och nytänkande och rör mig långt utanför de fördomar som svenska folket vanligtvis har kring kristdemokrater. Jag är inte nykterist och går nästan aldrig i kyrkan. Detta har jag gemensamt med många partivänner, huvudsaken är att man inte blandar ihop en kristdemokratisk politik med personlig moralism.”

Det är som sagt det patriarkala styret på distriktsnivå som lyser igenom i dagens artikel i Barometern:

Hon beskriver KD som ett toppstyrt parti. Där allt, även det så viktiga nomineringsförfarandet, alltid ska passera via riksdagsledamoten Anders Andersson. På hennes fråga om varför just han hamnade så högt även på landstingslistan när han också toppade listan till riksdagen fick hon till svar att ”han måste ha en inkomst om han inte kommer till Stockholm”.

Jag är inte förvånad jag har hört folk som argumenterat – jag är ointresserad av landstingspolitik och regionalpolitik men jag behöver en plattform för att ta mej in i riksdagen!? Det var inte helt oväntat en man som gav uttryck för karriärens hundtjänster för kommande skördar, och det skrämmade är väl när man får mandat på den typen av argument ?!

Få, om någon, har i Kalmar drivit en mer intensiv valkampanj än Anna-Stina Stenbeck. Under de tre sista veckorna innan valet medverkade hon i 27 debatter, från Västervik till Karlshamn. Förra torsdagen hade Kristdemokraterna nomineringsmöte. http://stinastenback.wordpress.com/bilder/

Är du maktfullkomlig frågar man Anders Andersson ?
– Nej. Det är jag inte. Då hade jag inte haft den ställningen inom partiet som jag har. När det gäller Anna-Stina Stenbäck så har jag delegerat alla skoldebatter till henne. Det hade jag väl inte gjort om jag vore maktfullkomlig. Men det är synd om hon nu vill hoppa av.  

(Man får vara tacksam att den äldre grånande Andersson hade ödmjukheten att lämna över skoldebatterna till en ung engagerad tjej- eller hur ? Andersson hade säkert både lust engagemang och rockat fett på de 27 debatterna och tagit mååååånga röster eller ?)

I landstinget och regionförbundet har partiet 54 platser att placera sina kandidater på.  Men inte på någon post fanns det plats för den unga Kristdemokraten. – Jag har gett partiet allt. Under åtta års tid har jag lagt ner hela min själ och väldigt mycket tid för att föra fram vårt budskap. Men resultatet av mötet fick mig att ge upp.

Hon menar att hon av taktiska skäl kanske kunde ridit ut stormarna och om några år fått tillträde till någon förtroendepost. Men att hon då antagligen blivit så nedslipad och apatisk att det inte funnits mycket kvar av det hon egentligen står för.
All hennes kritik handlar om hur det ser ut i distriktet. Lokalt och på kommunal nivå känner hon att hon fått ett starkt stöd men att det inte räckt till gentemot distriktsstyrelsen.

I dag har KD sin höststämma i Kalmar för distriktet. Anna-Stina Stenbäck kommer inte att vara där och med det tappar KD en föryngring som man så väl behöver – nu väljer man sotdöden på beprövade kort som gjort ett uselt val och bakom dem är det tomt mycket tomt…………

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/toppstyre-far-henne-att-sluta(2178869).gm

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/(2178870).gm

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/(2178871).gm

Annonser

5 thoughts on “KD och Makten och Härligheten

 1. Tja… om en ung (mp)-kvinna ställer sig upp och säger ”Jag tycker kärnkraft är en bra idé och att (mp) bör omvärdera sin politik om kraftformen” så lär vi snabbt se hur rena och oskyldiga (mp) är i jämförelse.

  Enligt en undersökning som gjorde efter 17 juni så är 4 av 10 miljöpartister positivt inställda till regeringens kärnkraftspolitik och 5 av 10 emot. När jag frågade Maria Ferm om det förs några diskussioner inom GU såg hon dock helt oförstående ut. Så frågan är hur många som skulle vilja säga något men helt enkelt är för rädda för att det strider mot partilinjen.

  Miljökämpen Mark Lynas – som bland annat skrivit boken ”Six Degrees” berättar om hur det lät när han omfärderade kärnkraften och blev positivt inställd till den

  When I e-mailed a senior ecological scientist with my conclusions, he agreed, but only privately. “Do not cite me as promoting nuclear,” he begged. I am still shocked that people of his stature are too intimidated to speak out. The result of this fear is that the public is dangerously misinformed about nuclear power.

  I have finally thought of something useful that I can do with my Green party membership card: I’ll auction it on eBay and send the money to EDF – with a suggestion that it beefs up its marketing department. Any bids?

  ”Mark Lynas: the green heretic persecuted for his nuclear conversion”, The Sunday Times, 28 sep, 2008.

  Så låt den som är utan skuld kasta första stenen… jag sätter en bra peng på att din attack på KD studsar tillbaks i ansiktet på dig så fort en ung (mp)-tjej säger ”Jag är för kärnkraft”. Att ingen har gjort det än trots att de uppenbarligen finns talar redan där sitt tydliga språk.

  /Micke

  P.S: Och på tal om attacker på partier… Bondeförbundet/Centern var med om att starta kärnkraften i Sverige. ”Sveket” var alltså inte nu… utan på 70-talet då Fälldin var med om att göra Centern anti-kärnkraft. det var sveket. Nu har ordningen återställts efter det mörka 70- och 80-talet.

 2. Tja Micke det verkar som du saknar kärnkraftsdebatten 😉

  En del byter åsikt andra byter parti !
  En del parti byter åsikt och ideologi…

  Gällande bloggen handlar det om ungas möjligheter i ett medelåldrat parti med patriarkala strukturer- där har KD en låååång resa….

  Så ditt utfall i kärnkraftsfrågan:

  MP baseras på 3 solidariteter till människor och miljö globalt över tid. Det gör att systemvillkoren faktiskt är tydliga gällande energiformer i en grön ideologi.

  Gällande centerhistorien så var det främs kvinnorna som satte stopp för kärnvapenprogrammet som pågick fram till 1971 och efter detta i kunskap av atomsopor + risker gjorde avvecklings planerna ä’ven för energikärnkraft.

  Minns att det stod ett kommunalråd i Norrköping o uttryckte sig positiv – ”en hink om året ca av radioaktiva sópor bara att dumpa i myren utanför stan – det är inte så farligt …”

 3. MP baseras på 3 solidariteter till människor och miljö globalt över tid. Det gör att systemvillkoren faktiskt är tydliga gällande energiformer i en grön ideologi.

  Enligt dina tolkningar och vems mer? Du har fortfarande inte förklarat hur en avveckling av kärnkraften – som garanterar att 3000 generationer måste sitta med vårt avfall – skulle vara förenliga med dessa ”tydliga” villkor. Ännu roligare blir det när man läser miljöbalken och ser att den kräver upparbetning och återbruk av vårt ännu ej utbrända bränsle. Precis som med dina minst sagt frikostiga tolkningar av saker som försiktighetsprincipen undrar jag i mitt stilla sinne om du ens förstår dessa begrepp och kan tillämpa dem, eller om du bara slänger dem omkring sig som ord-sallad när det passar dig.

  Gällande centerhistorien så var det främs kvinnorna som satte stopp för kärnvapenprogrammet som pågick fram till 1971

  Heh… sno åt sig av äran här lite va? Sverige drev på (och skrev på) icke-spridningsavtalet redan på 60-talet efter att militären tröttnat på projektet, samt att USA slagit botten ur det det svenska programmet genom att lova oss anrikat uran som vi kan köra i den privata industrins lättvatten-reaktorer (som inte ger oss vapenplutonium) istället för att köra Ranstads-uran i tungvattenreaktorn i Marviken.

  Så det var alltså inte bara S-kvinnor, utan även USA och den privata kärnkraftsindustrin som var med om att stoppa den svenska atombomben genom att helt enkelt se till att plutoniumfabrikerna aldrig fick någon grund att stå på utan istället, utan istället jobba för att de spridnings-resistenta lättvattenreaktorerna kom i drift istället för statens plutonium-producerande reaktor.

  Men det var inte detta frågan handlade om… frågan var om tegelstenarna du kastar i glashuset när du hackar på (kd) (rättmäteligen skall förvisso sägas) samtidigt som (mp) inte direkt visar på någon större tolerans mot avvikare som inte går Den Enda Rätta Vägen och inte har Den Enda Rätta Åsikten.

  /Micke

 4. Nog var det Kvinnorna som drev på avvecklingen av atomvapenprogrammet både C & S kvinnor skall sägas i rättvisans namn. Kd kvinnorna blev ju överkörda även i denna fråga 😉

  Yepp tack o lov blev det ett ickespridningsavtal efter allt smusslande mellan ASEA-ATOM & Militären samt regeringsföreträdare… Och det var som sagt på 60talet men politiken tog beslutet först 1971 😉

  Principen om retur är komplex i kärnkraftssammanhang – försiktighetsprincipen dels över tid dels om spridningseffekter/ riskhantering och den är inte enkel det är jag den förste att skriva under på.

  Vägledningen är då politiska signaler – där varje satsad nycleär krona för energi/ vapen är felsatsad då får man hålla i och parkera annars blir det splittrat o dubbelkommando.

  Partiprogram och åsikter är inte personunion i alla frågor- det vore farligt nära diktatur annars. Men som sagt grundprinciper är ofta vägledande när man går in i partierna där är mp tydliga : FÖRNYELSEBART !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s