Kemikalier, klimat och miljöjournalistik

Akko- Magnus- Anna

Så många många kamper det finns att föra för miljön och människors skull – nu  och framöver.. Det är lika angeläget att poängtera ” det är försent att vara pessimist” – det är bara att jobba på med den kunskap och insikt som vi faktiskt har 2010!

Miljöpartiet vill vara en del av den konstruktiva rörelsen för framtiden : http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=223000

Under kommun & landstingsdagarna i Västerås var en av höjdareventet ett kemikalieseminarie.

Gifter och kemikalier i vår vardag
Stefan Jarls film Underkastelsen öppnade ögonen för en bred allmänhet kring kemikaliesamhällets alla risker. Det här seminariet tog upp hur vi kan jobba lokalt och regionalt med att minska kemkaliebelastningen i samhället.
Medverkande: Anders Finnson, Svenskt vatten, Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap på universitetet i Karlstad, Åsa Romson, riksdagens miljöutskott och Charles Berkow, miljöpolitisk sekreterare Miljöpartiets riksdagskansli.

Talande o skrämmande är det med alla dessa kemikalier som poppar upp och ställer till det: http://www.sp.se/sv/press/news/Sidor/20101019.aspx  Just cocktail effekterna- med många olika kemikalier  som ”gifter sig”blandas förändras och slår ut hälsa och varandra på olika  håll…. http://www.tv4.se/1.1880111/2010/10/28/las_chatten_med_jarl_och_bornehag

Att sedan peppas med 
Tänk stort – tänk lokalt!
Hur formerar vi en klimatpolitik för Sverige med en regering utan klimatambitioner och ett kollapsat klimatavtal i Köpenhamn? Klimatfrågan väntar inte på nästa riksdagsval. Hur formerar vi klimatpolitik utifrån de kommunal och regionala politiska plattformarna?
Medverkande: Åsa Romson, riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskott, Gunnar Lind, klimatpolitisk sekreterare Miljöpartiets riksdagskansli, Per Bolund, Miljöpartiets borgarråd i Stockholm stad och tidigare ansvarig i riksdagsgruppen för klimatpolitiken.

Det ger kraft att faktiskt spotta i nävarna och jobba med frågor för en bättre värld lokal-globalt.  Jag måste rikta en tacksamhetens tanke till alla grävande journalister som utan direkt nördkunskap i sin journalistiska roll gräver i alla möjliga tunner och går till botten berättar, avslöjar och ställer företag, politiker och myndigheter till svars.

Särskilt glad över Isabella Lövin som  efter sin prisbelönta bok ” Tyst Hav”  modigt klev ur journalistiken för att  som miljöpartist göra politisk skillnad nere i Bryssel. http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=168624  Lövin gjorde ett underbart årsreferat på sin tid (1½år)  i  Bryssel på Miljö-journalisternas julfest på Kulturhuset/ Stockholm i fredags.

Där delades årets priser ut för bästa miljöjurnalistik 2010:   Malin Olofsson och Daniel Öhman, miljöjournalister på Sveriges Radio som gjort serien Matens Pris.

”För radioserien Matens Pris som med ambitiös journalistik kopplar helhetsgrepp på en fråga med global miljöpåverkan och som berör alla. Programmen vågar ha en personlig ton utan att förlora i trovärdighet, med ett resultat som hjälper lyssnaren att ta insiktsfulla beslut i vardagen.”

Hedersomnämnande fick även:

Dokumentärfilmarna Lars Edman och William Johansson fick också ett hedersomnämnande för filmen Blybarnen, för att den ”på ett personligt och gripande sätt, genom grävande journalistik och kritiskt ifrågasättande lyfter fram en glömd miljöfråga och ger utsatta människor röst. Med brutal effektivitet blir kameran en aktör som förmedlar känslor och förmår tränga bortom historiens glättade fasad.”  http://www.laikafilm.com/toxicplayground/
”Chefredaktörerna bakom klimatmagasinet Effekt, Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz, fick ett hedersomnämnande för att de ”med långsiktig ambition producerar ett välgjort och mångfacetterat magasin som ger klimatfrågorna såväl innehållslig bredd som filosofiskt djup.”
– Vi har velat beskriva ett paradigmskifte i samhället. Priset blir en bekräftelse för både oss och våra läsare på att ämnet klimat är viktigt, kommenterar Sara Jeswani.”

http://www.miljojournalisterna.se/?p=170

 

 

Miljöjournalisternas Förening, MÖF, bildades 1990 och har som syfte att främja god miljöjournalistik och bidra till att stärka miljöfrågorna i samhällsdebatten.

Edbergstiftelsen bildades 1990 i författaren, miljödebattören och kulturpersonligheten Rolf Edbergs namn och anda. Han slog igenom på 60-talet med boken ”Spillran av ett moln” – första delen i en trilogi om människans ansvar att leva på jordens villkor.

LÄS ÄVEN: http://www.facebook.com/miljopartiet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s