President ”val” i Belarus

Snart är det söndag den 19e december – det är president”val”  i Belarus/ Vitryssland.

 Upptakten till valet har i sedvanlig ordning präglats av oegentligheter och utgången tycks given. Aljaksandr Lukasjenka, landets auktoritäre ledare sedan 16 år tillbaka, kommer med största sannolikhet att sitta kvar på sin post under en fjärde mandatperiod, i strid mot den demokratiskt antagna konstitutionen från 1994…

På oberoende webbsida kan man läsa aktuella händelser : http://charter97.org/

Det är beklämmande att statliga arbetsplatser och universitet etc tvingas förtidsrösta på institutionerna med en uppenbar risk att det manipuleras med rösterna. Man vet att det förekommer direktiv om att ”leverera” bra röstetal till presidenten för att få ta del av driftpengar till verksamheten. Köpta röster och bortrensade röster är alltså en del i strategin..

Man har även i ”förebyggande syfte” sett till att ”låsa in” en del frispråkiga utövare som bla Ales Pushkin den samhällskritiske konstnären från Bobor– som häktades för 14 dagar och kan släppas först 23 december… Han blev häktad även vid förra presidentvalet.. Pushkin hade just medverkat vid Kalmar konstmuseums utställning och seminarie på en konsthall i Minsk och skulle medverka ett par dar senare i Villnius.. Det är alltid beklämmande när fria konstutövare -kulturen hamnar i kläm för politiken och regimer , vi har sett det förr.

Eftersom jag är vän med familjen Pushkin blir jag lite extra upprörd över sakernas skeende just nu. Belarus är ett vackert land med fantastiska människor  och potential att ta sig upp ur regimdiket. Ska lander klara ekonomi och socialutveckling så krävs en öppenhet och demokrati som bär in i den demokratiska familjen av grannar. Sker det söndagen den 19/12 -2010 ? Vi väntar och ser för hoppet finns och alla vet att demokrati måste återvinnas varje dag io stort och smått.

http://www.nyheterna.net/kultur_noeje/vitrysk_konstnaer_faengslad_i_hemlandet

http://charter97.org/en/news/2010/12/18/34772/

Se även : http://www.belarusianwaltz.org

I år finns det 10 kandidater , frågan är om det finns någon som kan klara av att bäras fram av väljarna och vart sittande president skulle ta sin flykt om han förlorar. Det har talats mycket om hur ”president” pengar förts ut till bla Venuzuela .

Östgruppen, SILC och Info Belarus, arrangerade en manifestation redan förra lördagen på Sergelstorg i Stockholm för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus. 

Läs gärna mer på Östgruppens hemsida : http://www.ostgruppen.se/index.php

”Östgruppen verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa och Centralasien. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.”

Kampanj 193 – till stöd för föreningsfriheten i Vitryssland

År 2006 antogs en ny lag, § 193 i Vitrysslands brottsbalk, som kriminaliserar all verksamhet i en icke-registrerad organisation. Brottet är belagt med upp till två års fängelse. Tusentals vitryssar fortsätter idag att arbeta i icke-registrerade organisationer trots hot om fängelse eller böter, men många har också valt att sluta av rädsla för konsekvenserna. Hittills har 13 personer dömts enligt § 193.

Med allt detta känns det olustigt med den svenska ”dubbla bokföringen” dvs en offentlig i politiken gällande sin hållning till Belarus regimen en annan när det gäller affärer..

Teliasoneras affärer i Vitryssland är bra för den svenska statskassan. De innebär dock en dubbel politisk bokföring. Sverige fördömer kränkningarna av mänskliga rättigheter i Vitryssland, samtidigt som teleoperatörerna är en del av regimens övervakningsapparat.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/dubbel-bokforing-nar-sverige-for-affarer-med-diktator-1.1228748

Annonser

9 thoughts on “President ”val” i Belarus

 1. Hej!
  Du får gärna Akkomp fråga mig saker om kommunistiska regimer då jag är en av fåtal i detta land som har kunskap om det, alltså bland svenskar, KGB är fortfarande kvar i Vitryssland och beter sig precis som KGB i sovjet gjorde förr / Ann-Mari

 2. Yepp – det är både polis- militär och KGB i Belarus ca 200 000 pers eller mer jobbar med den verksamheten som bygger på ”fear factor”. Har just fått rapporter att man blockat alla internetsidor från Belarus- vi hann dock få veta att val-lokalundersökningarna visar endast 44% stöd till Luka = omval / en andra valomgång. Som vanligt är det bara Luka administrationen som ”räknar röster” och där anges istället 70% stöd för Luka. Siffrorna förmedlas via Ryssland ut i världen SUCK !

 3. Hej!
  Det tar ett tag innan den är igång, men om du nu är demokrat Akkomp varför inte recencera min bok ” Mitt möte med KGB ” du hittar den på http://www.contra.nu alltså Contra förlag kan säga dig att kommunisterna har på nätet gått till hårt angrepp mot mig pga min bok / Ann-Mari

 4. 21.45 Raspport rån Minsk
  har just blockat folk på torget. Ca 30-40 000 invånare var på väg till Stadshuset i Minsk för att protistera mot valfusk- oppositionen kräver omval UTAN Luka som ju sitter på övertid helt stadgevidrigt ( grundlagen tillåter ej 16 år som president)

  Webbsidor är blockade innifrån Belarus så rapporterna går knackigt men kommer fram…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s