Gott Nytt 2011

Så har vi åter tagit klivet över nyårsnatten och kämpar med att skriva 2011 i våra anteckningar. Vi avslutade 2010 med ett par timmar i vedeldad bastu klart ett livskvalitativt inslag som rekommenderas (varmt) .

Inför denna mandatperiod står vi inför många utmaningar både globalt och personligt, lokalt- regionalt och nationellt. Jag har själv just skrivit på tjänstledighetsansökan för de kommande 4 åren hos min arbetsgivare ( Västerviks Bostads AB). Visst har vi en ynnest att kunna låna ut oss för demokratisn uppdrag i politiken.

Politik Sverige är grönare än någonsin efter valet 2010 och än spirar återväxten sunt i Miljöpartiet. Vi ser det blandannat nu när nomineringar och kandidater stiger fram, alla beredda att ta täten i det gröna lagarbetet efter Peter och Maria. Efter 9 år som språkrör kan de med stolthet lämna över efter gott genomfört arbete, miljöpartiet är idag ett regerinsdugligt parti med kraften att vitalisera och profilera i mer än bara miljöfrågor.  Det skall in en ny partisekreterare och nya ledamöter till partistyrelsen, klart det är ett spännande år för oss alla i Miljöpartiet.

Allt hänger ihop och det visste redan de föregångare som modigt bildade partiet på 80-talet och som fick klä skott för mycket ironi och hånande från både media och politiskakollegor. Problemet för omgivningen var att man inte lyssnade man såg inte sakpolitiken och helheten. Det är skillnad idag, när samtliga parti i alla fall i text har miljöpolitik på agendan, vad de levererar är  mer tveksamt.

Globalt är det klimat och miljöfrågan som oroar, länderna har inte kunnat enas om offensiva klimatmål. Sverige och den borgliga regeringen har agerat direkt generande gällande skogen som gisslan för koldioxidkvoter och sänkta nationella åtaganden..

Globalt handlar det om solidaritet för fattiga, för behovet av vatten och mat. Behovet av att västvärlden inte dumpar produktion, löner och avfall på tredje världen. Vi lever som om vår generation vore den sista och det är inte acceptablet med dagens vetenskapliga insikter mellan människa och miljö.

Det handlar om att backa upp Nationellt  när vi ser att andelen länder och människor som flyr krig förtryck och miljökatastrofer faktiskt ökar. Ingen människa är illegal.. Miljöpartiet kan aldrig acceptera att den borgliga regeringen lägger nästan 40 miljoner på att marknadsföra Svenska krigsvapen/ materiel med skattepengar… Inte heller kan Miljöpartiet acceptera att den borgliga regeringen, efter Centerpartiets svek, kedjar fast kommande generationer i ett kärnkraftssystem som vållar stor skada för människa och miljö både i riskhantering och resursuttag. Vi talar atomavfall för 3000 generationer framöver… Och vars lömska tvilling heter atomvapen.

Regionalt ser vi regionförstoringen som utmaning. Detta med större och fler är inte alltid bättre- det har vi hävdat länge. Men visst måste vi samverka och samarbeta inte minst inom infrastrukturarbetet- Svenskt järnvägsnät måste rustas och byggas ut för att möta medborgarnas krav och valmöjlighet till klimatsmarta transporter. Det gäller både person och godstransporter. Ytterst handlar det om att hela Sverige skall leva vi knyter ihop de olika livsförutsättningarna mellan stad och landsbygd som likt dygnets ”dag och natt” är av varandra beroende.

Det handlar om att se de livskvalitativa aspekterna på människors vardag.  Möjligheten till ”downshift”, önskad sysselsättningsgrad som ger tid att leva, familj, vänner , upplevelser eller kanske  deltidsföretaga.  Det handlar om människors lika värde och att varje generation är en tillgång. En befolkning i balans är grunden i ett samhälle som utgår från att flertalet vill och gör rätt. Inte en terrorskräck och kontrollstat som bevakar alla utifrån ett kollektivt terrorist hot.

Det handlar om kulturen som en fristående vital kraft som speglar och utmanar samhället och sin tid i friakonsters kreativitet.

Minns att alla globala frågor börjar lokalt inte sällan ute på Svensk lands och glesbygd eller en mellanliten eller stor stad. Det är också här vi finner kraften till förändring

Det handlar om politisk vilja och göra den här världen lite grönare,  jag känner att det kommer bli ett spännande år 2011..

Läs mer från gröna:

http://mariaferm.blogspot.com/

http://hallplatshaden.wordpress.com/

http://schlaug.blogspot.com/2011/01/god-fortsattning.html

14 thoughts on “Gott Nytt 2011

 1. Hej!
  Du får gärna diskutera demokratifårgor med mig Akkomp då jag har det som specialtet sen över 30 år, kan säga att min bok fick en oerhört fin recencion på en blogg av en mycket känd antikopmmunist, den var välsskriven och han visste verkligen vad han gjorde han som skrev den, många talar om demokrati här i väst men kan knappt stava till det ordet ens / Ann-Mari

 2. Gott Nytt År Akko. Jag konstaterar att sedan snart 22 timmar tillbaks får man åter ge tillstånd till att bygga kärnkraft i Sverige. Ett stort steg framåt att Sveriges koldioxidsnålaste och minst utarmande kraftkälla äntligen får vara med i den rena energimixen och dra sitt lass.

  Speciellt glädjande är det att Centern nu insett sitt misstag i att svika sin ursprungliga inställning till kärnkraft. Jag vet att som Miljöpartist så finns ingen politisk historia innan hösten-vintern 1981… men för allmänbildningens skull vill jag ändå be att få påminna att det var Bondeförbundets pionjäranda vad gäller kärnkraft som bland annat gjorde att de kvarvarande orörda älvarna kunde räddas (Freden I Sarek), samtidigt som vi kraftigt drog ned på oljeförbrukningen i det här landet. Att sedan Fälldin förrådde detta på 70-talet och gjorde en total kovändning för Centern var en del av början på de 30 mörka år som plågat oss sedan 1980.

  Vidare var det också Centern som ingick en uppgörelse med (s) och (v) år 1997 som på allvar såg till att orsaka det kaos vi nu har haft i den svenska kärnkraften under 2009 och 2010. I och med den uppgörelsen tog man bort 1230 MW kärnkraftskapacitet, samtidigt som man förvägrade kärnkraftsbolagen möjlighet till långsiktig planering och framförhållning, med totalt icke-överraskande resultat: kaos på elmarknaden.

  Så Äntligen(!) – får man väl då säga – har Centern återställt ordningen genom att motvilligt accetera kärnkraftens nödvändighet och existens. Avvecklingslagen är nu väck, och bolagen kan äntligen få planera långsiktigt igen. Tillstånd till att få bygga nya reaktorer kan ges, samtidigt som satsningar på förnybart och energieffektiviseringar fortsätter. Det är rätt talande att under förra mandatperioden så ökade vindkraftsutbyggnaden från ynka 60 MW per år (2005-2006) till 200, 200, 500(!) och 400 MW för de senaste 4 åren (2007 till och med 2010).

  Valet i höstas gjorde också sitt för att berätta vad svenska folket tycker om otydlig och feg energipolitik. Så mycket som 1/4 av de som flydde från (s) berättade att de ansåg att den rödgröna ”Vi väntar och ser” tramset vad gäller energipolitiken/kärnkraften var en stor anledning till att de valde bort de rödgröna. Valfiaskot blev kärnkraftsmotståndets döds-stöt, och 30 års totalt misslyckad kärnkraftspolitik avslutades, dock inte innan svenska villaägare och industrier fått betala betydligt mer än vad de hade behövt i elräkning just på grund av att energipolitiken, avregleringen (som regeringen Persson fixade 1996) och ett par oturligt kalla vintrar bidragit till att ge höga elpriser. Tack vare en mycket hård insats från kärnkraftsbolagen lyckades man dock den här vintern få igång alla 10 block så att de nu snurrar på full effekt, trots kärnkraftsmotståndets politiska sabotage.

  Dessutom kom i december det mycket glädjande beskedet att (s) är beredda att skapa en blocköverskridande energiöverenskommelse. Detta har möjliggjorts tack vare att (s) nu inte längre är bundet av de grönas motvallspolicy efter att de rödgröna samarbetet upplösts. Nu är det möjligt att få till en uppgörelse som stöds av så mycket som 75% av de folkvalda.

  Så Gott Nytt År Akko… och gläd dig åt 30 mörka år för den svenska kärnkraften nu avslutats, och att äntligen har Sverige en energipolitik värd namnet igen.:)

  /Micke

 3. Gott Nytt Micke det är ju kul att se att du är på benen😉
  Så tack för reflektionen tyvärr blev energidebatten inte någon valfråga – vilket är beklagligt😦 Merparten av väljarna valde inte utifrån ett energiperspektiv men låt oss se vad som händer framöver – diskussion lär komma med Kärnkraftsövningen i februari…

 4. Hej!
  Jag tror att jag slutar och skriva apå din blogg Akkomp det ger inte mycket, dessutom har kärnkraftsanhängaren micke dykt upp han är lika tragisk som karl marx / Ann-Mari PS Tack för mig

 5. Åh jag kan redan nu se hur den debatten kommer att gå.:)

  Övning hålls, utvärderas, och OKG upptäcker vissa svagheter som kommer att behöva rättas till. (mp) och andra kärnkraftsmotståndare skriker i högan sky och påstår ”Kärnkraften är faaarlig!” (som de alltid gör) medan OKG suckar och knyter näven i fickan (som de alltid gör), genomför förbättringarna (som de alltid gör) och inom 1-2 år är de ännu säkrare än vad de var tidigare (som de alltid blir).

  Inte mycket till debatt utan det är mest det vanliga försöken av motståndet att FUD’a folk till att tycka som de själva.

  Läste du förresten att uppföljningen av IAEA’s OSART-granskning visade att OKG lyckats mycket väl med allt det som de förelades att göra? Vists är det glädjande att se att trots att bolaget blivit behandlat som Piss & Pest & Senapsgas AB av kärnkraftsmotståndarna och politikerna så har de lyckats hålla en internationellt hög standard på säkerheten, och att de fortsätter att hålla sig i framkant.:)

 6. Hej!
  Vet du om micke att du är så förbannat dum i huvet så det finns inga rod för det, jag är less på dina jäkla sjuka inlägg om din possitiva kärnkrafts tro, får du utlösning när du ser ett kärnkraftsverk? fy fanken säger dummare människa än dig får man söka efter tack för mig / Ann-Mari PS jag vill inte ta i dig med tång

 7. Hej!
  Jamen du försår micke är ju man Akkomp och vissa av dom kan tyvärr inte tänka som vi kvinnor gör,vissa män behöver inte alvedon för dom har inget och ha värk i och det gäller i högsta grad micke Akkomp men jag önskar ändå dig micke Gott NYtt år inte dina kärnkraftideer utan dig som privatperson ( Män? suck) / Ann-Mari

 8. Om Miljöministern och Mikael Karnefors objektivt bejakat den vetenskapliga SANNINGEN och de fakta som föreligger och dessutom tagit en snabbtitt På Gunnar Lindgrens analys, av den enda befintliga undersökningen av cancerfrekvens i Barsebäcks närområde. Där han bevisar dubblad förekomst av barnleukemi (34 fall av förväntade 17. Då hade vi inte haft en kärnkraftsdebatt idag, utan en desperat kamp för att ersätta den…

  Kävlinge: 20 fall av kron. lymf. leukemi mot förv. 12,2. (Signifikant)

  Barsebäck: 3 fall av akut leukemi mot förv. 0,6 (Signifikant)

  Borgeby + Flädie: 11 fall av akut leukemi mot förv. 5,2 (Signifikant)

  Det är en jämn ström av radioaktivt material som släpps ut från från kärnkraftens skorstenar och vattenkylning av reaktorn. Det lagras i närmiljön och små människor tål inte det. VI MÅSTE FÅ VETA SANNINGEN!

  Interpellation 2008/09:259

  den 19 januari

  Interpellation

  2008/09:259 Barncancer och kärnkraft

  av Per Bolund (mp)

  till miljöminister Andreas Carlgren (c)

  En ny studie publicerad av vetenskapsmän från Michigan University i European Journal of Cancer Care visas att andelen barn som drabbas av leukemi ökar i närheten av amerikanska kärnkraftverk. I studien visas att dödsfall på grund av leukemi ökade med 13,9 procent nära kärnkraftverk startade före 1970 och med 9,4 procent nära verk som startades mellan 1971 och 1981.

  Även i Tyskland har kopplingen mellan barnleukemi och kärnkraft studerats. Under 2007 publicerades en vetenskaplig studie av forskare från universitetet i Mainz som visar att cancerfrekvensen hos barn som bor nära kärnkraftverk är större än för andra barn. Studien bekräftar att en koppling kunnat påvisas mellan bostadens avstånd till kärnkraftverket och risken att utveckla såväl leukemi som andra typer av cancer före barnens femte födelsedag.

  En annan studie publicerad år 2007 av forskare från Medical University of South Carolina gick igenom 17 artiklar i olika medicinska tidskrifter som studerade barnleukemi nära kärnkraftsreaktorer. Man fann att samtliga 17 artiklar rapporterade förhöjda cancerfrekvenser hos barn som bodde nära kärnkraftverk. Ingen av de studier som refereras i artikeln är dock gjord i Sverige.

  Vid svar den 17 december 2007 på en tidigare skriftlig fråga från mig om den tyska undersökningen skriver miljöministern att ”jag finner i dagsläget ingen anledning att starta en svensk utredning med anledning av den tyska undersökningen”. När nu nya studier från USA och ett flertal andra kärnkraftsnationer verifierar de tyska resultaten finns det anledning att gå ifrån denna inställning och undersöka kopplingen mellan kärnkraft och leukemifrekvens även i Sverige.

  Jag vill med anledning av vad som anförts fråga miljöministern om han avser att ta initiativ till att en oberoende, vetenskaplig studie genomförs i Sverige för att utreda om det finns kopplingar mellan barncancer och den svenska kärnkraften.

  Inkom: 2009-01-19
  Sista svarsdatum: 2009-02-09
  Fördröjt svar: 2009-01-19
  Besvarad: 2009-02-10
  Läs debatten i protokoll 2008/09:67

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2008/09:67#{F1E197C7-90BB-48B1-B8EC-C4DF281C26C1}

  • Om Miljöministern och Mikael Karnefors objektivt bejakat den vetenskapliga SANNINGEN och de fakta som föreligger och dessutom tagit en snabbtitt På Gunnar Lindgrens analys, av den enda befintliga undersökningen av cancerfrekvens i Barsebäcks närområde.

   Ok… om vi för ett ögonblick bortser från att Gunnar Lindgren är en snubbe som tror att 9/11 var arrangerat av CIA och Mossad; att flygplan släpper ut kemikalerier och sjukdomar avsiktligt; att HAARP kan starta jordbävningar, och att exempelvis finska staten sysslar med Mind Control…

   …så är påståendet ändå fel därför att en sådan studie gjordes – jag har själv läst den och har citerat den här tidigare – och resultatet är som följer… jag citerar: ”Liksom i fallet med akut leukemi är det omöjligt att med denna kartläggning avgöra om utfallen är reultatet av slumpen eller om det föreligger reella riskhöjningar, och vad de i så fall skulle bero på.

   …och något orsak-verkansamband mellan några avvikande siffror till just kärnkraft är stört omöjligt att fastställa. Det mesta man skulle kunna anmärka på är att i Borgeby-Flädie verkar det som att Barsebäck har skyddat extremt bra mot livmoderhalscancer: 1 fall av förväntade 8.

   Med andra ord: bullshit ifrån din sida… som om vi inte märkte det redan när foliehattarna marscherade in.

 9. Nej Akkop, nu handlar det inte bara om att tycka olika… du påstår saker som fakta, men när någon ber dig visa på vilket stöd du har för påståenden – som du sedan länkar till – så visar det sig att du påstod saker som inte hade något stöd i, eller till och med motsägs av faktan.

  Det är inte bara frågan om olika tyckande… det handlar om att en partiledar/sråkrörskandidat antingen avsikligt eller oavsiktligt grovt feltolkar faktaunderlag.

  Om svenska folkvalda antingen inte fattar, eller väljer att misstolka och förvränga, fakta – bara för att upprätthålla ”rätt” åsikt . då är det inte bara frågan om att tycka olika. Då är något ruttet. Du missleder du människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s