Vargjakten startar..

Snart är det 15januari 2011 en andra omgång av regeringens ”licensjakt” går av stapel.

Enligt Naturvårdsverkets beslut får 20 vargar fällas under licensjakten 2011, med 6 djur i Dalarna, 3 i Gävleborg, 2 i Västra Götaland, 6 i Värmland, 2 i Örebro och 1 i Västmanlands län.

Senaste tiden har tonen blivit hätsk  och idag publicerades en provocerande bild med temat jägare och aktivister. Det är aldrig bra när det blir tredje part , må vara lobbyister, tar fokus från ansvariga dvs politiken. Dessutom kan hets polimik skapa fysiskt våld och det är heller inte bra. Nu tänker jag på nyligen inträffade händelser i USA och suckar tungt. Jag beklagar att man överhuvudtaget drog igång den här märkliga jakthetsen på varg. För som en uttryckte det i radion man skjuter – självklart vet vi inte om det är en genetisk svag individ eller ej.

Den skyddsjakt som var allmänt accsepterad tidigare – när varg rev djur i hägn borde räcka gott. Rennäringen måste förstås hanteras i särskild ordning så som vardande friströvande flockar. Att försonas med att leva med våra 5 stora(Rovdjur), en levande varg skapar Ekoturism året om. Vilt i naturen är idag en kvalitetsturism som ökar försörjningsgraden lokalt om man utvecklar den rätt.

  Många debatt och chattsidor låter det som landsbygden består av  galna skjutglada jägare och staden är full av galna djurrätts aktivister.Så ser det naturligtvis  inte ut i  Sverige, det är många jägare i stan som inte har en jordad daglig kontakt med skogen och dess djur. Det finns jägare som är aktivister och tvärt om. Det finns aktivister som är forskare, studenter eller bara unga med ett begynnande samhällsengagemang. Föringa inte varandra prata med varandra på ett konstruktivt sätt- hur tänker du – så här tänker jag !? 

Det finns jägare  som inte skjuter djur längre, det är bara ett förkläde att få komma ifrån, sitta i skogen och njuta av naturen live.  Så finns det dessa underbara jägare som står i 24 timmars stand by för att rycka ut när vi bilister krockat med vilt som skadade vacklar iväg. Timmar i uppsöks drev för att kunna befria djuret från pina och lidande. Har tacksamt fått hjälp av lokala jägare när katter blivit påkörda och man vet att de är utom bot och räddning – då är ett skott en välgärning. Att se ett djur lida är fruktansvärt! oavsett om det är en hund, en varg eller en katt.

 Se: http://www.ekoturism.org/

Sammanlagt 20 vargar får fällas i licensjakt 2011 med jaktstart 15 januari. Det har Naturvårdsverket beslutat. Verkt beslutar dessutom om skyddsjakt i alla län utom sex län med fasta stammar av varg där länsstyrelserna beslutar. Här kan du läsa besluten om skydds- och licensjakt.  http://www.naturvardsverket.se/sv/Arbete-med-naturvard/Jakt-rovdjur-och-vilt/Jakt/Jakt-pa-varg/

Riksdagen beslöt 2009 om ny rovdjurspolitik. Det innebar ökad regionaliserad rovdjursförvaltning, genetisk förstärkning av vargstammen genom flytt av vargar samt, som kompensation för flytten, licensjakt på varg. Problemet för regeringen, miljöministern och hela Alliansen är att man skjuter nu en andra gång utan att ha infört en enda gen i tillskott för den utarmade vargstammen..

Kommer ihåg en valdebatt med LRF och Svenska jägarförbundet i Tuna 2006– Jag sa  ”shit happends” som myntades i sammanhanget varg och det gälllde just vargdödade hundar, uttrycket kom efter jämförelse bil- vådaskott och vargdödade hundar. Behöver jag understryka att vargdödade var den lilla mängden… Naturligtvis vill jag inte förringa det traumatiska när ens nära kamrat och husdjur förolyckas men proportionerna måste ändå beaktas i sammanhanget. Här i Lofta hade vi besök av troligen två ungvargar som rebv ett 10 tal får på sin vandring. Fruktansvärt att se uppslitna bakdelar och skräckslagna djur. Nu var det en engångshändelse och det har inte upprepats. Kanske för att våra skogar formligen jäser över av vildsvin. Flockar om 40-60 djur har setts. Skadorna ute på fälten är stora och trafikolyckorna ökar dramatiskt med de nattaktiva grisarna. 250-300kg det är som att krocka med en älg utan ben- motorblocket slås sönder och försäkringarna rusar snittkostnaden är 50 000kr för en grisolycka. Grisar som sägs ha smitit från jägar hägn ocg även ”planterats ut” för att få något mer att jaga. Hur de etablera sig är ointressant de är här och de är många.

Så visst behövs predatorer – balans i ekosystemet…

Läs regeringslänk här : http://www.regeringen.se/sb/d/12704

År 2010 var första året med licensjakt i Sverige. Naturvårdsverket tillät då jakt på 27 vargar i fem län. År 2011 tillåts licensjakt på 20 vargar i sex län. Målet är beslut att licensjakt ska användas för att begränsa vargstammens tillväxt och att antalet vargar ska vara maximalt 210 djur…

6 863 hade anmällt sig som vargjägare i Jaktregistret till den 22 december en helt ortolig mängd per varg må jag säga..

Det är en märklig siffra i förhållande till antalet djur i dessa sex län och de lovar att de tränat och ska göra ett bra jobb dvs de ska skjuta för att döda snabbt och ”smärtfritt”. Visst är det ”bra” att kvoten är beräknad med marginal- det kan bli något mer något mindre. Hörde att de har bra koll man har spårat sista veckorna så det lär gå snabbt också. Det är ju som sagt snö och kallt man vill inte vara ute längre än nödvändigt. Sett ur olika perspektiv ser man olika saker konstaterar jag, och fortfarande är det politiken Alliansregeringen och Centerpartiets Miljöminister Carlgren som ansvarar förlegallicens jakt på en genetiskt svag stam av varg… Det tycker även Eu är märkligt.

Noteras är att EU under det Biologiska mångfaldsåret haft lite frågor kring beslutet att skjuta ur den redan genetiskt svaga vargstammen i Sverige : Läs: http://www.regeringen.se/sb/d/10364/a/158937

I riksdagsbänken sitter min partikompis Åsa Romson , hon skriver också om vargjakten idag: http://www.asaromson.se/

Annonser

3 thoughts on “Vargjakten startar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s