Skattepolitiken och visionerna

Skattepolitik det är svår rattade grejor i den nationella politiken- under valrörelsen diskuterade jag konceptet skatteväxling och fick mycket positiva signaler tillbaka från näringslivet.

Basen för att finansiera välfärden och gemensamma nyttigheter är skatterna- en bas som alliansregeringen steg för steg håller på att utarma i sin ” sköt dig själv o skit i andra” attityd när de lockar med den personliga plånbokens effekter.

Kan man ”skatteväxla” och i så fall hur om man vill göra det grönt?

Min syn i detta är att det går och det skulle ge flera positiva effekter inte bara på välfärden utan just på vårt livsstilsutrymme och miljö.

Vi befinner oss just nu i en brytningstid för skatteunderlag för arbete-skatte effekten är dubbelt negativ för välfärden.

1: Verksamheter kan i princip bara snåla in på antalet anställd och dess löner

2: Effekten blir arbetslöshet och behov av försörjningsstöd

3: Försörjningsstöd av det offentliga som pågrund av att folk blir arbetslösa förlorar skatteintäkter och därmed underlag till försörjningsstöd..

4: Den negativa spiralen snurrar allt medan varor och produkter massproduceras i en allt snabbare takt  som konsumeras av människor med mycket olika förutsättningar att konsumera… Lån obestånd och allmänt elände i en värld som tyngs av kemi och sopberg.

5: Bolagsvinster som genereras tas ut i bonusar och placeras inte sällan i internationella investment bolag för nya produkter antingen i låglöne länder eller med bemanningskoncept utan anställningstrygghet.

6. I ett lamt försök att ”skapa jobb” går nu staten in och betalar hanteverk och hushållsnära tjänster-  ( Avdrag) staten är plötsligt en gigantisk löneutbetalare för icke anställda inom offentlig sektor. Skattefinansierade företagsstöd som skjuter på konsumtionsspiralen, nytt kök , nytt badrum inte för att det är dåligt bara mindre mordernt än senaste trenden… En och annan gör dessutom en energianpassning alltid ett ljus i tunnel.. Inte helt förvånande är det folk som redan har råd att finansiera som gör dessa insatser- den som har skall varda givet !

Kan man inte se den här utvecklingen har man problem, stora problem inför framtidens samhällsbyggande.

I en grön skatteväxling vill jag  se en en beskattning på produktion och varor snarare än arbete.

Det skulle skapa möjligheter att dela på jobben och avlasta en extremt slimmad arbetsmarknad inom tex vård och omsorg.

Att beskatta efter miljö och klimatbelastning kan tyckas vara en självklarhet  år 2011

Förorenaren skall betala även för långsiktiga effekter som framgent kan behöva ”städas upp” jag ser en miljöfond baserat på en sådan princip. Som tidigare gruvbygd, pappersindustri ser jag miljarbeloppen som staten / Naturvårdsverket och därmed vi skattebetalare får pytsa för gamla miljöskulder.  Det skulle också innebära att ”billiga importprodukter” som skapat miljöbelastning i annat land just genom sitt produktslag och transport ges en högre skatteklass. Jus för att importen skapar CO2 utsläpp  som idag glider runt på en internationell icke kvot av CO2 belastning. Ett importland med överkonsumtion som vårt skulle alltså få ge payback på denna form av utlokaliserad miljöbelastning. Det skulle också göra det mindre lönsamt att flytta ut tillverkningsindustrier till låglöneländer- den typen av ”slavarbeten” är förbi i ett mordernt samhälle.

Jag har väl berättat om min design kompis upplevelser i en fängelseliknande textilindustri i Kina… Vars medarbetare på golvet fick mindre i månadslön än styckepriset på de skjortor de sydde såldes för i Sverige…

En skatteväxling av det här slaget på varor och produktion– borde ge ett stabilare underlag för välfärdes gemensamma nyttigheter. Dessutom skulle tjänsteföretag per automatik bli just den livstids bejakande branch som en allt äldre befolkning behöver, med låga omkostnader. Fler skulle på basen av önskad sysselsättnings grad ha en försörjningsbas och av de som väljer att konsumera  mindre prylar i sitt livsstilsval skulle kunna bejaka livet mer än tingens makt över livet.

Klimatsmart  helt enkelt !

Det är dags att vi vågar ta seriösa samtal om ett paradigm skifte som gynnar människa och miljö också i skattepolitiken. Det gör sig inte själv och kräver samsyn över parti och blockgränser men samtalen de måste komma för att resan har redan börjat..

Detta är en av de många initiativ som Miljöpartiets Språkrör måste initiera under mandatperioden  tillsammans med riksdagsbänken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s