Vi vill inte leva i en nukleär framtid

Den 17 juni 2010 var en sorgens dag då Alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson i spetsen skickade Sverige tillbaka till medeltiden då det gäller utvecklingen av de förnyelsebara energislagen.   Maud Olofsson menade att det skulle ske utan subventioner och med krav på att betala för säkerheten.

 

Energiprofessor Stephen Thomas pekar på stora svårigheter att planera för nya kärnkraftverk. Thomas menar att bolagen stöter på ”ekonomiska betongväggar”, i dagsläget finns det inga banker som lånar ut pengar till bolagen utan subventioner, statliga garantier eller möjligheter att skjuta kostnader över på en annan aktör.

Branschen själv är av en annan uppfattning. Eon:s chef Torbjörn Larsson menar att man tänker betala för alla investeringar själva och att subventioner inte ingår i kalkylen. Vi ska då beakta att det är elbolagen som i en närmast skalbolags liknande struktur försäkrar sig själva och varandra. Ingen är byxad att stå ens för ansvarsbeloppet 15 miljarder skadeansvar.

 

I ljuset av detta måste man fråga sig vad de verkliga kostnaderna består av, och det handlar inte bara om de vanliga ”gröna argumenten” där vi talar om slutförvar och ansvar för tretusen generationer framåt.   En satsning på utbyggnad av nukleär energi betyder så mycket mer än löftet om ytterligare några årtiondens respit innan vi faktiskt måste ”ställa om”. Verkställande direktörer inom energiindustrin som förespråkar olja, gas och uran älskar att använda sig av uttryck som, ”under det att vi fasar in, eller väntar på, eller att det skall utvecklas…, förnyelsebara alternativ.

 

Vad detta i realiteten innebär är att vi skjuter omställningen framåt därför att det ligger i de företagens intressen, det finns pengar att tjäna på de ändliga resurser som fortfarande återstår och det ligger i branschens intresse att först mjölka den kon torr innan man ger sig på nästa som är mer svår mjölkad.

 

Investeringen i förnyelsebar och miljövänlig teknik blir inte lättare att bära ju längre man skjuter den framför sig, snarare svårare, att inte satsa nu, då vi faktiskt har ett kapital, ter sig faktiskt, rent ut sagt som galenskap.

 

Kjell Aleklett, Professor vid Uppsala Universitet uttryckte det rådande ekonomiska paradigment på följande sätt :   – Vi vet ju hur betydelsefull energi är för ekonomin och skulle man säga rent ut att vi inte har den energin tillgänglig som en växande global ekonomi behöver så är de rädda att det ska skapa panik misstänker jag, säger Kjell Aleklett. Han tillägger att han känner sig som barnet i kejsarens nya kläder som vågar säga att kejsaren är naken.” Publicerat: onsdag 19 januari kl. 13:20 P1 Klotet.

 

Tilläggas bör att Kjell Aleklett var den som föredrog konceptet Peak Oil för Göran Persson redan 2005-12-12 i Rosenbad vilket var orsaken till den av Göran Persson initierade No Oil rörelsen, vilken drivs ibland annat i regionförbundets regi i Kalmar län. Det är svårt att föreställa sig att det var Perssons avsikt att vi skulle ersätta en ändlig resurs med en annan.

 

Man kan tillåta sig att tycka vad man vill om föregående regeringars politik, men slutligen måste vi ändå fråga oss; vad är vår avsikt?

Vad är grönt ?

 

Naturligtvis måste det bli energieffektivisering och förnyelsebart som profilerar Sverige, det är vi skyldiga vår framtid och våra barns möjligheter för ett gott liv.

 

Akko Karlsson                                                             Elisabeth Wanneby

Språkrörskandidat Miljöpartiet de Gröna               Partistyrelsekandidat Miljöpartiet de Gröna

Annonser

4 thoughts on “Vi vill inte leva i en nukleär framtid

 1. Sammanfattning:

  För 30 år sedan sade politikerna ”Kärnkraften skall ut, och det förnybara skall in”.

  Det förnybara misslyckades med detta, och nu måste kärnkraften fortsätta drivas på grund för att täcka upp det som det förnybara inte produceras.

  Och nu säger ni två att det är kärnkraftens fel?!

  Nå ja… vad kan man förvänta sig ifrån höga politiker i ett parti som har i sin partibibeln att kärnkraft per defintition är dumt. 😀

 2. Hej!
  Vet du att du är så tragisk Mikael att jag ids inte läsa dina inlägg, men det är klart du är ju man och från vissa män kan man helt enkelt inte förvänta sig för mycket. din kraft liger i armmusklerna och min och Akkomps ligger i huvudet, vi kvinnor tänker innan vi pratar har du inte förstått det??!!/ Ann-Mari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s