Miljöpatiets globala perspektiv

 

Miljöpartiet har en global hållning i sin politik, vi är alla världsmedborgare med ansvar för människor och miljö nu och framgent över generationer. Om detta skriver Peter Eriksson och Maria Wetterstrand i dagens nyheter – debatt : http://www.dn.se/debatt/sa-har-vill-mp-gora-upp-om-invandringspolitiken#fbc-recommend-ancor.

Det är med upprördhet som länets lokaltidning Barometern flörtar med krafter som ligger i våra politiska motsatta riktning, det handlar om främlingsfientlighet och missundsamhet för tex människors behov av vård oavsett ursprung. Jag blir så trött på dessa ständiga uppdelningar och sorteringar av vi och dom. Det skapar bara egoism och fokus på olikheter istället för att vi är alla människor!

http://www.barometern.se/ledare/miljopartiet-pa-hal-is(2272627).gm

När blev tjejen där borta en såndär invandrare ? När blev han muslim ? Det ligger i betraktarens öga och försök att se människan först inte attityder som nån annan media, politiken etc  dyvlat på dig.  Lägg också märke till när du börjar ändra tankar när du startar att värdera färgen på hud eller hår hos de du möter, det är då du ska stanna upp och reflekteraVARFÖR du börjat värdera detaljer framför människan.

Då ledarskribenten i Barometern aldrig tillåter mothugg annat än i webbforum bifogar vi vår replik här:

Det är beklagligt att Kalmar läns största dagstidning satsar ledarplats åt populistisk retorik som anspelar på människors rädsla inför hotet om massinvandring och utarmande av det svenska samhället som de främlingsfientliga krafterna lyckats sprida.

Ledarskribenten ifrågasätter Miljöpartiets asylpolitik såsom beskriven av Maria Wetterstrand och Peter Eriksson i DN den 4/2 2011. Det är mycket riktigt att Miljöpartiet vill att alla som bor i Sverige ska ha den grundläggande mänskliga rättigheten till sjukvård. Situationen för de papperslösa i Sverige idag är inhuman och många far riktigt illa. Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet och FN:s flyktigorgan finns med bland dem som ställer sig bakom detta. Sverige är ett av de länder i Europa som har minst generösa regler för papperslösa när det gäller sjukvård, och det vill Mp ändra på.

Det är till största delen apatiska barn och människor med livshotande sjukdomstillstånd som hamnar i den rättliga ”slasktratt” som ledarskribenten kallar den juridiska benämningen på skäl till uppehållstillstånd, förutom flyktingstatus. Det hon vänder sig emot är att människor med sådana skäl får stanna i Sverige trots att de inte klassas som flyktingar. Argumentet hon använder för att styrka detta är de ”generella omständigheter som beskrivs i lagtext sällan förekommer i ren form i verkligheten” vilket enligt skribenten ”äventyrar rättssäkerheten”. Detta är i själva verket ett av juridikens allmänna problem som kan sägas om samtliga lagområden, inte bara det asylrättsliga.

Vidare föreslår Miljöpartiets språkrör en lagändring för att göra det lättare för flyktingar att återförenas med sina familjer, vilket även det ifrågasattes av ledarskribenten. Hon menar att egen bostad och försörjning måste vara fortsatta krav för att få återförenas med barn och make/maka. Således skall ekonomisk status vara avgörande för att återse sina nära och kära. Det är ytterst få flyktingar som får jobb och egen bostad direkt de kommer till Sverige, men desto fler som vill ha sin familj hos sig. Att de vill de är lika självklart som att vi själva vill det. Att vara medmänsklig är som sagt att kunna se utanför sig själv, och ha medlidande med andra som har det sämre ställt.

Den tunna argumentationen i ledaren avslöjar en tveksam syn på mänskliga rättigheter och flyktingpolitik. Sedan när blev det dåligt att vilja vara solidarisk och generös mot människor från krisdrabbade länder? Var det då SD kom in i riksdagen det plötsligt blev okej att vara ogin, osolidarisk och illa dolt främlingsfientlig, även på ledarsidor?

Akko Karlsson (mp) , språkrörskandidat
Jessica Rydell (mp), landstingsråd
Rebekka Holm (mp), politisk rådgivare

Läs även Jessica Rydells blogg på temat : http://greenjessica.wordpress.com/2011/02/11/ledare/

Läs även : http://politikarvackert.se/

När man inser att det förra året fanns 43 miljoner konfliktflyktingar i världen och lika många som flyr naturkatastrofer, blir Sverigedemokraternas retorik rätt absurd. I Sverige finns ungefär 0,1 procent av världens människor på flykt.

Faktum är att över 90 procent av alla flyktingar tas om hand i utvecklingsländer, ofta under vidriga omständigheter och till stora kostnader för värdlandet.

När man dessutom inser att ett land som Pakistan har tagit emot 350 gånger så många flyktingar jämfört med BNP/capita, blir allt tal om (eventuella) kostnader helt obegripligt.

Allt enligt UNHCR:s rapport 2009 Global Trends och OCHA:s Monitoring disaster displacement in the context of climate change. Definitionen av flyktingar är i detta sammanhang i princip alla människor som tvingas hemifrån för att söka hjälp på grund av externa händelser och hot.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s