Energipolitiken

Kärnkraften & Energipolitiken
http://www.cogito.nu/ledare/lat-sprakrorsdebatten-handla-om-grona-karnfragor

Miljöpartiet måste stå upp som ett tydligt alternativ i energipolitiken. Det innebär en energipolitisk agenda för energiomställning där fossila och radioaktiva energiformer avvecklas aktivt på en 10-12år.
Jag vill se ett Sverige som blir världsledande på kärnkraftsavveckling och städning av radioaktiva sopor runt om i världen! Detta sägs i en tid när Alliansregeringen med hjälp av Centersveket öppnat upp för nyetablering av 10 reaktorer och ett gigantiskt forskningsprogram för kärnteknik inkluderande plutoniumreaktorer. Partiledningen ville inte se kärnkraften som en prioriterad valfråga 2010- vilket var en miss rent opinionsmässigt och ett exempel på låg profilerat område av hänsyn till det röd-gröna samarbetet.

Vi måste vara det parti som tydligt lyfter upp och visar kärnkraftens bakgård, med hela kedjan från urberg till urberg, uranbrytningen, anrikningsprocesser, vapenindustrin, driftrisker både radioaktiva som termologiska (kylvattenutsläppen ökar algblomningen i Östersjön) och ett slutförvar som ingen kan garantera för de kommande 100 000 åren. Det är med stolthet jag bär frågan om energiomställning och fått möjlighet att arrangera energipolitiska seminarium på temat kärnkraft: Kongressen i Norrköping 2007, energisamtal valet 2010, samt som enda svenska gröna representant fått ge ” A Green point ” när Blue Ribbon Commission on Future America´s Nuclear Future besökte Sverige och Äspölaboratoriet i höstas http://brc.gov/Disposal_SC/Sweden2010_meeting.html

I Kalmar län drev Miljöpartiet en tydlig valkampanj för förnyelsebar energi istället för kärnkraft, mandaten ökade i samtliga valkretsar. Vi måste få upp denna fråga även på nationell basis och jag ser fram emot de Energipolitiska rådslaget som vi beslutade om i partistyrelsen i januari. Framtidens bioenergi kommer produceras någonstans nära dig och det kommer bli en framgångsnyckel för lands- och glesbygd. Miljöpartiet är det parti som kommer att leda den utvecklingen såväl i opposition som majoritet, för det är den gröna energipolitiken som håller över tid och tar ett globalt ansvar på resurser.
Energiomställningen handlar om energieffektiviseringar. Vi måste öka initiativen för energiproducerande ytskikt vid ny- och ombyggnation. Det handlar också om statligt ägande av Vattenfall med tydlig miljö- och klimatprofilering. Det handlar om ett omtag kring nätaccesser för små producenter av el- överskott, kort sagt aktiva politiska beslut för en grön omställning; samt att ha styrande beskattningssystem på koldioxid som är miljö och klimatsmarta. Jag vill se ett Sverige som är världsledande på förnyelsebara energisystem och teknik och självklart skall det satsas medel på kompetenser genom forskning och utveckling inom detta område.

Akko Karlsson / Språkrörskandidat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s