Kärnkraft Nej tack!

 

Att vara Miljöpartist i ett Kärnkraftslän som Kalmar län är både lätt och en utmaning.

Lätt för vi har en rak – öppen agenda, för människa och miljö över tid och nationsgränser

Utmaning för starka motkrafter ser kortviktiga vinster här och nu som överordnat mål .

Vi har tre reaktorer varav två från 1970talet, vi har mellanlager för allt högradioaktivt kärnbränsle ”CLAB” samt en stor forsknings by ”Äspö” kopplat till slutförvarsforskningen ( SKB) och det planerade djupförvaret av utbränt kärnbränsle. Världsunikt är att man gått in i O1ans reaktor och uppgraderat dito istället för att stänga den, av en del ansett som ”live laborering” och som i driftstatistik inte gett världens bästa utfall…

 I Oskarshamn etableras också den kapselfabrik som skall till för att just kapsla in det radioaktiva avfallet för deponering. En koloss kapsel av koppar, stål mm. I Oskarshamn råder en politisk  haleluja anda av kapital, jobb och industri som överordnat mål jämte detta finns Miljöpartiets laguppställning anno 2011 för  långsiktig energiomställning och med avveckling för utveckling.

Frågan drivs i realtid och  på sin spets när KTH vill använda Oskarshamn och OKG området som internationell forskningsbas för att utveckla upparbetning av uranbränsle och ” recykla” detta i nya generationens reaktorer. Det är många miljoner och investeringar som riskerar att bygga fast oss i fortsatt överkonsumtion av el och med nucleär riskhantering dito avfall på 100 000- 500 år beroende på metod.

Vi kan inte packa på kommande generationer miljöskulder för vår energikonsumtion idag, det är inte schysst eller ansvarsfullt på något sätt.

Miljöpartiet tar seriöst på Kärnkraftsfrågan och i länet har vi en hög ambition att faktiskt känna till och veta en del ganska nördiga faktauppgifter. Därför tog jag mfl initiativet att bjuda in SKB till vår Kongress i Norrköping 2007- som första parti. Det väckte viss förvåning inte minst hos SKB och omvärlden – men de närmare 100 deltagare på vårt seminarium ” Från Urberg till Urberg” fick en spännande eftermiddag men mycket samtal och kunskapsuppbyggnad. Många missar att Sveriges Nucleära historia startade med ett ”hemligt” kärnvapenprogram som utvecklades med Asea-atom mfl och planerade provsprängningar skulle ske i Norrbotten allt i kalla krigets skugga 40-50-60 tal. 1971 beslutade dock Sveriges riksdag att det endast skulle vara civil kärnkraft med ett uttag av en ”avgift” för omhändertagande av avfallet ( den såkallade Kärnavfalls fonden som samlas in per / Kwh fölrbrukad el)

1- Vi har en tydlig linje i Kärnkraftsfrågan = Avveckling är utveckling, Sverige som världsledande i utfasning, sanering och förvaring…

Världen och politiken behöver partier som står upp för energiomställning. Inte minst med tanke på gamla miljöskulder av övergivna raketbaser, ett dumpat Musmansk ( u-båtar mm), smittat skrot från medicin och industri, dumpat material i Östersjön, Urangruvor med läckande ” slagghögar” av både mineral och ”Yellow cake”. Mängden 70tals generations reaktorer som skall demonteras…  Ja ni fattar listan kan bli lång och med utvecklingen i Japan så har fler än vi insett att oaktat all kompetens är det oerhörda krafter som löper amok närd det väl händer. För historien upprepar sig igen igen och igen. Det är knappast en fråga om det händer olyckor och incidenter det är en fråga om när. Tyvärr är minnet kort hos mänskligheten och det ter sig som om man fönekar eller tror att det blir bättre med nya reaktorer och då kommer inget aldrig att hända … sannolikheten minskar i alla fall eller ?

Tyskland gjorde halt i kärnkraftsfrågan , 40 000 demonstrerade i helgen och regeringen inser att det är folkopinion och insikter om riskhantering som faktiskt talar mot förlängd drift och utbyggnad. Även i Sverige höjs nu röster att ompröva beslutet om Svensk kärnkraftsutbyggnad…

 Igår morse började jag söka information om det radioaktiva avfallet i Japan. Har man 55 reaktorer produceras nämligen en mängd utbränt bränsle som skall kylas och förvaras. Inte helt oväntat gör man detta i anslutning till reaktoranläggningar i stora bassänger.

Jordbävning + bassänger = INTE BRA!

Till min förvåning fanns ingen bevakning på temat… world wide…

Fram till 22 i går kväll då droppar man dilemmat bassängerna med avfall och nu brinner det…

Min politiske kollega Carl Schlyter är dagens hjälte med att ta bladet från munnen med två tydliga artiklar:

Risken för plutonium bränsle i Sverige med liggande reaktor och forskningsplaner: http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=238171

Samt i DN med kravet om avveckling: http://www.dn.se/nyheter/politik/schlyter-omprova-svensk-karnkraft

By the way: Enligt listan har man 17 anläggningar i Japan med avfallshantering vi kan bara hoppas att de är intakta efter jordbävning och Tsunami för att inte tala om pågåeende bränder och explosioner…

Med obehag läser jag TT-meddelandet :         06:18 Höjd strålning efter reaktorbrand

Den radioaktiva strålningen kring kärnkraftverket Fukushima höjdes till nivåer som hotar människors hälsa efter en explosion i en reaktor och en brand i en annan på tisdagen. Vid lunch uppmättes höjda värden i Tokyo. (TT)

Läs även : http://www.barometern.se/nyheter/oskarshamn/japanexplosion-kan-paverka-okg(2371934).gm’

http://www.dn.se/nyheter/varlden/brand-i-reaktor-fick-stralningsnivaerna-att-stiga

Annonser

10 thoughts on “Kärnkraft Nej tack!

 1. Bolaget som äger reaktorerna i Fukushima (Tokyo Electric, TEPCO) håller en presskonferens och meddelar att strålningsnivåerna har minskat men att man inte har kunnat kontrollera avfallet i reaktor 4 eftersom man ”inte kan komma i närheten av det”. Vad som hindrar dem att komma nära framgår inte av rapporteringen just nu.

  I övrigt noterar jag att nu vill Kärnfors ha ”talförbud”på bloggen om kärnkraftsrelaterade effekter i Japan.

 2. ok – nu undanber jag mej vendettor mellan
  Michael & Ann-Marie tonläget är lågvatten, man får respektera att man tycker olika ( sagt till er båda) och aggressivitet är aldrig bra för kropp o själ ( sagt till Ann-Marie)

  Jag blockar er om tonläget fortsätter

 3. Om någon har missat innebörden av denna blogg:
  Detta är en politisk blogg med mina reflektioner över stort och smått i världen såväl som lokalt 😉

 4. Hej!
  Jag såg Mikael på tv igår och jag var inte ett dugg imponerad, hade han varit energiminster hade vi haft ett kärnkraftsverk runt varje gatuhörn, detta måste jag väl ändå få säga / Ann-Mari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s