Vårtider, valberedningar, verksamheter

 

Vårtider

 – Snart är det april som förhoppningsvis bär med sig vårvärme och spirande grönska.  Här i Västervik brukar mätstationen i Gladhammar sticka ut med ”varmast i riket” dagar- nu senast den 22mars i år.

Valberedningen för Miljöpartiet har jobbat på under intensiva veckor- och presenterade sitt förslag till Språkrörskandidater och sekreterare under en presskonferens i veckan: http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=239070 Jag har full respekt för detta förslag och arbetet som valberedningen gör, riksmedia har än en gång fått fundera på ”sin verklighetsbild” vilket vi lite smått roat utanför storstads Sverige  följer.  Se presskonferensen här: http://svtplay.se/v/2375766/forslag_till_nya_sprakror_for_mp

Följdfrågan som vi övriga kandidater fått är hurvida vi kvarstår eller ej som kandidater blir väl det självklara svaret- självklart av respekt för dem som nominerat oss och med tillit till att det är en kongress som väljer i en öppen och demokratisk process. Om detta kan ni läsa i dagens VT: http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5870982 och ur ledaren http://www.vt.se/debatt/ledare/artikel.aspx?articleid=5871221

Fler som reflekterat är bla Birger Schlaug: http://schlaug.blogspot.com/2011/03/inte-sa-ovantat.html

Måste puffa för Anders Wallner som också fanns med i helgens DN om sitt liv i ”Stjärnfamiljen” ett föredömme att bryta annars så normativa familjebegreppen.

Läs mer: http://www.dn.se/livsstil/relationer/nar-abbe-kom-till-varlden 

 

Verksamheter

Man sitter ju inte och rullar tummarna direkt, det är många verksamheter som är satta under LUPP runt om i världen och lokalt/ regionalt.

Tyskland har haft delstatsval med rekordstort stöd för de Gröna:

”Bilden av att gröna idéer är på framgång bekräftades ute i Europa när den tyska delstaten Baden-Württemberg höll val i helgen. För första gången sedan kriget tappade kristdemokratiska CDU sin majoritet och för det liberala FDP var valet en katastrof. I stället vände sig delstatens tämligen borgerliga väljarkår till De grönas Winfried Kretschmann som dock i ideologiska termer numera beskrivs som värdekonservativ. De gröna fick omkring 25 procent i valet, vilket var en enorm framgång.”

Libyen: Varje beväpnad konflikt är ett misslyckand!  Det är frustrerande att se hur diktatorer nu beväpnar sig och slaktar sitt eget folk för att man värnat sin rätt till demokrati och yttrandefrihet. Omvärldens dilemma att skydda folkrätten eller passivt se på inbördes blodbad är inget val man önskar göra. Frustrerande som alltid är det när fossila tillgångar som olja ger dolda agendor och intressenter som kan ha särintressen att bevaka. Olustigt och trafgisk, varje konflikthantering som slutar med vapen är ett misslyckande.

Den svenska utrikesministern Carl Bildt har tillkännagett att Sverige, till skillnad från Finland,  ska delta i de militära operationerna mot Gaddafi. …Denne politiker,  är känd för sin positiva inställning till samarbete med Nato. Han backas upp av statsminister Fredrik Reinfeldt och flera riksdagspartier känns mej inte helt bekväm i detta må jag säga. Cevilt stöd självklart men vapeninsatser ???

Japan- tystnar allt allt mer i media trots att situationen är allvarlig och strålningsläckaget fortsätter/ ökar. Att vatten, mat och omgivning belastas av radioaktivitet är ett stort misslyckande med långvariga konsekvenser. Mitt i allt elände blir det en sund eftertanke hurvida framtidens energi skall vara hållbar även vid olyckor och flera länder runt om i världen gör utbyggnads halt…

Återstår vad Sverige skall göra MP rycker på säkra, avveckla gör om gör bättre gör förnyelsebart ! Frågan om vår tids energikonsumtion kommer att behöva rannsakas mer framöver.  Själv är jag tillsammans med kollegan Wanneby mitt uppe i såväl kärnkraftsutbildning som manifestationer inför Tjernobylhelgen den 25/4 i Oskarshamn därefter Stockholm den 26/4.

Låt oss lämna kärnkraften bakom oss… 

Se även fredagens debatt i Riksdagen MPs Pressavd

fredagens extradebatt i riksdagen om kärnkraft, begärd av Miljöpartiet de Gröna, börjar cirka kl 11.00 med bl a Maria Wetterstrand

Annonser

3 thoughts on “Vårtider, valberedningar, verksamheter

 1. Sedan tsunamin slog till har drygt 100 000 människor dött en för tidig död av fossil bränslen, räknat på Indien allena.

  I Sverige har ca 150 personer gått samma öde till mötes.

  Under samma tid, med 3 härdsmältor, sprucken inneslutning och ett okontrollert läckage så har exakt noll människor dött av kärnkraft.

  Och du tycker att vi skall ta bort kärnkraften innan de fossila bränslena är borta…

  Var har du tappat bort ditt helhetsperspektiv? Det är i vilket fall som helst inte närvarnde i den här frågan.

 2. Oaktat dödsfall så talar jag om den smitta av radioaktivstrålning som förorenar lokalt och globalt – och jag står stabilt kvar vid insikten om att världen behöver energiförsörjning baserat på hållbara energikonsumtioner utan att vältra över miljöskulder på kommande generationer lokalt eller globalt .

 3. Enligt polisuppgifter till japanska nyhetsbyrån Kyodo har så många som 1.000 kroppar efter människor som omkom i tsunamin fått ligga kvar i evakueringszonen runt Fukushima på grund av oron för strålning hos arbetare som ska samla in de döda.

  På tal om effekter och konsekvenser…

  Uppfattningen att liken utsatts för höga stråldoser efter döden fick stöd i söndags då förhöjda strålningsnivåer uppmätts på en kropp som hittats i Okuma, fem kilometer från det havererade kärnkraftverket, skriver Kyodo.

  Medan myndigheterna överväger hur man bäst ska hämta kropparna så kvarstår ett bistert problem – om lik med radioaktiva ämnen kremeras riskerar partiklarna att komma ut i luften och vid begravning finns risk för att de tas upp av den kringliggande jorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s