Att blicka framåt

 

Att stå uppe i tornet vid OKG-anläggningen med sina tre reaktorer och gigantiska infrastruktur för elleveranser är en märklig upplevelse.

När vi ska blicka framåt för energihushållning och energisystem med kunskap om klimat och miljöeffekter ter sig inte lösningen vara att byta ut dåliga fossila energislag mot ett ännu sämre radioaktivt energislag.  Ofta använder man koldioxiden som argument för kärnkraft- en tveksam retorik när man ser till hela kärnkraftskedjan över tid: Spannet mellan de lägsta och högsta beräkningarna av koldioxidutsläppen är enormt. Bland de mest positiva gissningarna finns kärnkraftsproducenten Vattenfall som anser att utsläppen är mindre än fem gram koldioxid per kWh. I en sammanfattning från Stanford University av 103 separata livscykelanalyser, som sinsemellan varierar stort, hamnar man på ett medelvärde på 66 gram per kWh. Oaktat detta så måste man väga in riskerna med radioaktiva läckage och ökad bakgrundsstrålning och av avfallet över tid- då är det inget alternativ.

Över kustbandet glider ståtliga havsörnar och mängder av sjöfåglar jäser i det 27gradiga kylvattnet en stycke bort. Det knastrar i kablagen av nyproducerad el.  Strax under matrkytan är det svenska mellanlagret  för hagradioaktivt avfall just nu ca 5000ton i stora betongbassänger och kyls aktivt av vatten.  I samband med Japankatastrofen följer nu rannsakningar och den för någon vecka sedan så säkra Wallenius reflekterar nu över riskerna med mellanlager så nära reaktoranläggningen som vi har även i Sverige. ” Inte ens jag har i min undervisning fäst så stor vikt vid detta ” inte heller branschen… Se :  http://svtplay.se/v/2378920/janne_wallenius_professor_i_reaktorfysik_vid_kth

I kustlinjen ut mot Öland är det stora vattenintaget som mosar alla arter av växt/ djurliv som sugs in i kylvattenintaget. Gallrens rensas löpande, man talar om tonvis av rens varje år. Det är kutym att anställda plockar upp de största ålarna som fastnat – en ansenlig mäng under ett år. Avfallet dumpas på en dump på behörigt avstånd- en annan bild av kärnkraftens bakgård som man sällan talar om. Måsar o andrafåglar kretsar ständigt över detta ”smörgårdsbord” som serverats dagligen i snart 40 år.

Om ett par veckor kommer viken här ute att fyllas av alger, den termologiska föroreningen ( varmvatten) gör att vikarna får både tidigare och längre algblomningar runt just kärnkraftverken.  Man kan se det tydligt på satellitbilder över Östersjön på sommaren, varje kylvattenutsläpp har en fet matta av alger i sin direkta anslutning.

När Centersveket genom sitt kohandle med alliansen öppnade upp för ny kärnkraft  ( 10 reaktorer) använde man en retorik som får oss alla att häpna: ” – ”Ingen tror att det kommer att byggas nya reaktorer”,  säger Maud Olofsson, det kommer att vara för dyrt med det ”obegränsade ansvaret” som vi villkorat in. Centerpartiet gör det här för att få till en historisk satsning på förnyelsebart som vindkraft fortsätter de sin retorik vurpa….

1.Välkommen till Oskarshamn säger vi från Kalmar län : Vi har uppenbarligen en minister som inte vet ett skit om Electra, Sture, KTH och vad det ska satsas på här skolreaktor och nukleärt forskarcentrum för 200 studenter. E-ON har redan haft presskonferens om sin planerade O4- som förväntas bli Europas största reaktor !

2.Det ”obegränsade ansvaret” visar sig stanna vid 15 miljarder om EU förslaget går igenom , för just nu är det ingen ändring jämfört med tidigare man öppnar alltså upp för 10 nya reaktorer med vardera 3 gånger höjd effekt , utan att man har ökat kraven på ekonomiskt ansvar. Som de flesta vet har Kärnkraftsbolagen en i det närmaste skalbolagsliknande struktur som försäkrar varandra i olika dotterbolag- kapitalet i varje bolag täcker knappast kostnaderna vid en eventuell olycka. Den fristående försäkringsbranchen har valt att inte gå in i kärnkraftsindustrin just för att riskerna / kostnaderna anses  oöverstigliga om något händer…

Skadeståndsansvaret höjs var rubriken i nyheterna 2/11-2009

”Utredningen föreslår också att reaktorägarens skadeståndsansvar höjs, från i dag 3,3 till cirka 12,4 miljarder kronor. Pengarna ska garanteras via en ansvarsförsäkring eller en säkerhet för det beloppet. Sedan kan de stater som är anslutna till Pariskonventionen, som reglerar skadeståndsansvaret, gå in och fylla på upp till drygt 15 miljarder kronor.”

”Om det vid en allvarlig olycka skulle bli ännu högre kostnader, gäller enligt utredningen ett obegränsat ansvar. Det är en ändring jämfört med tidigare. Den möjligheten fanns inte enligt den tidigare konventionen, som ändrades 2004. -Enligt vad vi kunnat se finns det inget annat land som ställer så tuffa krav på en reaktorinnehavare som Sverige gör, säger den särskilde utredaren Ingvar Persson”

Inget har hänt i lagstiftningen konstaterar vi nu – 1½år senare.

Tjernobylkostnaderna tickar på och sägs ha kostat över 1000miljarder och mer arbete krävs för att lappa och laga på den spruckna sarkofagen..

Japan har en extrem situation där både jordbävning och Tsunamin dragit på landet enorma kostnader, att sedan få den radioaktiva skadan på allt detta är ännu inte klargjord då nya uppgifter om omfattningen av radioaktivt läckage sker löpande.

Japans regering räknar dock  med att kostnaderna för skadorna efter jordbävningskatastrofen kommer att uppgå till mellan 15 och 25 biljoner yen, motsvarande 1160 till 1930 miljarder kronor, skriver finanstidningen Nikkei. http://www.va.se/nyheter/2011/03/14/forlorarna-pa-japans-karnkraftolyckor/

Läs mer :

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4420047

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=13543

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/skattebetalarna-staar-foer-notan-vid-en-kaernkraftsolycka-374200

http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=238171

Läs även: http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3137081.ece

Vad är jod-131?

Jod är ett grundämne och är ett livsnödvändigt spårelement för människan och högre djur, och ingår bland annat i två sköldkörtelhormoner. I naturen finns inte jod i fri form utan som kemiska föreningar.

Jod-131 är en reaktorframställd radionuklid av jod som varit tillgänglig för medicinskt bruk sedan andra världskriget. Då jod-131 sönderfaller sänds en viss mängd gammastrålning ut, men framför allt även betastrålning med kort räckvidd i kroppens vävnad. Det gör att jod-131 kan användas såväl för diagnostik (scintigrafi) som för behandling av patienter

Vid Tjenobylolyckan 1986 släpptes radioaktivt jod ut i atmosfären i betydande mängde. Jod används inom den kemiska industrin som tillsats i till exempel djurfoder samt för framställning av desinfektionsmedel.

Vad är Becquerel?

Becquerel (Bq), är ett mått på aktiviteten hos ett radioaktivt material. En Bq motsvarar en kärnomvandling per sekund. Enheten används exempelvis för att uppskatta den radioaktiva materia som finns i alla levande organismer.

I en normal människokropp brukar den sammanlagda aktiviteten uppgå till cirka 5 000 Bq. Beteckningen blev allmänt känd i samband med Tjernobylolyckan då Sverige drabbades av radioaktivt nedfall.

Efter olyckan har nationella gränsvärden för radioaktivt cesium i livsmedel uttryckts i becquerel. Gränsvärdet i dag är 300 Bq per kilo för de flesta livsmedel. Enheten är uppkallad efter den franske fysikern Antoine Henri Becquerel, en av upptäckarna bakom radioaktiviteten. Han tilldelades Nobelpriset 1903.

Det är i år 25 år sedan Tjernobyl denna ödesdigra helg 25-26 april 1986 i år med en skrämmande påminnelse om konsekvenser av radioaktiva olyckor via Japan / Fukushima

Läs även : http://www.flamman.se/japan-star-starkare-an-karnkraften

Runt om i Sverige planeras manifestationer på temat.

Oskarshamn 25/4 Kl 12.00 ute vid OKG vi har även ordnat med utbildning om Kärnkraftskedjan vid Äspö för intresserade obs anmälan med bostadsort + personnummer måste inlämnas minst veckan före för registrering. Arr ( MP / Akko & Wanneby)

Sergelstorg Stockholm den 26/4 Kl. 18.00

Annonser

5 thoughts on “Att blicka framåt

 1. Vid Tjenobylolyckan 1986 släpptes radioaktivt jod ut i atmosfären i betydande mängde.

  Jag räknade lite grann på detta… om du kollar på följande sida…

  nuclearpoweryesplease.org/blog/2011/04/01/a-litte-riddle-solve-it-and-win-pins/

  …så kan du se den uträkningen. Resultatet är att inte ens om Tjernobyl hade fyllt hela universum med jod-131 skulle det efter 8 år inte funnits en enda atom kvar av det.

  Den sista atomen Jod-131 föll sönder inom 3 år från olyckan. Sedan 1989 finns inte en enda atom Jod-131 kvar ifrån Tjernobyl-olyckan. De faller söder till stabilt, ofarligt Xenon.

  Säg vilken annan förorening som betwer sig på det här viset, hm? Som avskaffar sig själv med tiden.

 2. Ja tack o lov är det olika halveringstid på radioaktiva ämnen – dock kan man följa akuta utsläpp och dess påverkan så som jod 131 som vid jodbrist dessutom ökar risken för upptag och dito hälsoeffekter.

  BBC har gjort en del intressanta dokumentärer på temat

  • Och igen Akko kommer vi fram till knäckfrågan:

   varför skulle avfallet ifrån dina förslag på energiförsörjningen på något vis vara ”bättre” när de
   är toxiska, är cancerogena, är magnituder större i volym, varar för evigt, saknar förslag alls på lösningar?

   Om du bara svarar ”Jo men kärnavfallet är ju radioaktivt” så finns inga skäl att ta dig seriöst längre… då vet jag att du struntar i fakta och är bara ute efter att skrämmas. Det finns inga toxiska effekter som kärnavfallet har (vilket begränsar sig till att vara cancerogent) som inte gruvavfakllet har… och gruvavfallet har dessutom fler förgiftningseffekter jämfört mot vad det radioaktiva avfallet har.

   Så varför skulle ditt avfallsproblem vara så mycket bättre än kärnkraftens?

 3. Inget giftigt avfall är bra avfall eller produkt det är vi uppenbarligen överens om;)

  Radioaktiva ämnen över tid och för kommande generationer är inte seriöst att ackumulera.

  Uranet bryts som sagt i gruvor o anrikas av svavelsyra genererar yellow cakes i mängder… Samt lakvatten från anrikningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s