Näringsbransch Trädgård

Tillväxtens sanna jag måste väl ändå vara de skördar av att kultivera jord och mylla = återväxt!

Om man sköter sina kort väl kan jordens mylla ge fina skördar av bra kvalitet, inte att beblanda med konstgjord andning, snabba kemgödslingar och bekämpningsmedel. I Peru finns övergivna terrassodlingar som fortfarande ”växer” den svarta jorden är gödslad med träkolstupp som blir en buffert för mineral, mikrober och stimulerar förmultning/ mullämnen att frodas. Testar just denna metod hemma i den magra sandjorden som ständigt matas av kompost och hästgödsel.  Det finns inga genvägar med jord måste man hushålla!

NUTEK gjorde i början av 2000-talet en bransch analys över ”tillväxtbranscher” och nej det var inte IT eller mobiltelefoni det var tema Trädgård somvar vinnare allt från plantor till tillbehör och tidningar. Nu går det igen så här i spirande vårtider : http://www.dn.se/ekonomi/tradgardens-basta-tid-ar-nu

”Trädgårdsbranschen växer så det knakar. Aldrig tidigare har vi köpt så mycket växter och utsmyckning till våra trädgårdar som i dag. I fjol omsatte handeln med växter över tio mil­jarder kronor.”

Noterar att Wijs trädgård växer så det knakar: http://www.dn.se/bostad/rosundret-i-ockelbo

 

Lars Krantz träffade jag för många år sedan på Rosendalsträdgård i Stockholm, han hade ett sånt där riktigt frälsarsamtal vid kompoststrängarna. Nästan sakralt beskrev han vägen från Skansens elefanter och andra djur till kompostmyllan och Rosendalsträdgårdar. Onekligen en föregångare för trädgården som besöksnäring och jag kan bara gratulera till framgångarna på Wij!

Idag läser jag också om hur mineraluttaget i Sverige slår nya ”rekord” – ett ebberödsbank för varje uttag förvinner en resurs för kommande generationer. 61.5 miljoner ton malm producerades under 2010 den tidigare toppnoteringen var från 1970talets början om 55 miljoner ton. Det är främst Bolidens koppargruva i Aitik och LKABs järnmalmsgruva i Kiruna som ligger bakom rekordnoteringarna. Kiruna som förövrigt behöver ”flytta hela stan” för att gruvdriften underminerar marken som staden ligger på…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s