Moderata smällkarameller

Nu har Moderaterna klivit ut ur sina mörka garderober. Gratulerar till ett sunt beslut i en demokratisk nation som gärna ser att man inte köper in sig i politiken och lagstiftningen.

(Som vi för övrigt kallar korruption när så sker i andra länder)

 I Sverige har vi också ett skattefinansierat partisystem som skiljer sig från hur det ser ut i många andra länder. De politiska partierna finansieras i allt väsentligt genom offentliga medel, utifrån likvärdiga principer om väljarstöd och representation. Det minskar risken för otillbörlig påverkan och gör våra partier mindre beroende av olika särintressen. 

Med buller och bång har moderaterna idag gått ut i media för att ”återupprätta politikens trovärdighet”. Man skjuter skarpt på socialdemokraternas koppling till LO, kanske för att dölja sin tidigare ovilja att redovisa valfonder som historiskt haft olika teman så som militär och kärnkraftsverksamhet. Man känner väl att de pengarna har fått ”verka” och lagstiftningen med den… Ironiskt nog var det med kniven mot strupen EU- I Europa är det bara Sverige, Malta, San Marino och Schweiz som saknar lagstiftning med krav på att partierna öppet ska redovisa de ekonomiska bidrag som tas emot.

Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater är de som valde att inte frivilligt redovisa gåvor över 20 000kr inför valet 2010.

 Läs: http://www.dn.se/debatt/vi-vill-nu-ta-vart-ansvar-och-redovisa-partibidragen

 ”Moderaterna svänger om de privata bidragen: Vi kommer omedelbart och ensidigt att börja offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20.000 per år. Det finns en berättigad diskussion om risken med dagens system för partifinansiering. Dels har den handlat om Socialdemokraterna och det oavlönade arbetet och oredovisade miljon­stödet från LO, dels om insamling och bidrag från privatpersoner där vi i Moderaterna varit i blickfånget. Vi vill nu ta vårt ansvar genom att omedelbart och ensidigt börja offentliggöra namnen på privatpersoner som skänker mer än 20.000 kr per år till Moderaterna. Vi utgår från att Socialdemokraterna är beredda att också ta sitt ansvar. Jag kommer att bjuda in övriga riksdagspartier i syfte att nå en ny, frivillig överenskommelse om partifinansieringen, skriver Sofia Arkelsten.”

 http://www.dn.se/nyheter/valet-2010/s-byter-sida-om-hemliga-partibidrag

http://www.dn.se/nyheter/politik/skarpt-kritik-mot-sverige

Noterar att Miljöpartiet i årsbokslutet 2010 redovisar ett enskilt bidrag på 20 001kr som inkom under 2010- test eller inte men självklart skall det redovisas då vi står bakom den frivilliga uppgörelsen att redovisa dito.

Läs även: http://annikahogberg.blogspot.com/2011/04/lojligt-arkelsten.html

Annonser

6 thoughts on “Moderata smällkarameller

  1. Ping: En chefspappas vardag… » Nu ska alla pengar upp på bordet!

  2. Moderaterna har fått in ca 90 miljoner kr sedan 2000, år 2002 var man i princip bankrutt. ” Insamlingsstiftelsen ” hette ”Tornet”. Misstänker att de inte avser redovisa bidragsgivare bakåt och nu har man som sagt stabila stadsbidrag att förlita sig till .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s