Medvind för mötesplats

Vi (Regionförbundet mfl) har just genomfört två välbesökta vindkrafts dagar i Kalmar för 8e året i rad.  Det är idag en etablerad mötesplats för politiken, tjänstemän, branschen och myndigheter uppdraget är Nationellt och genomförs i samverkan med Regionförbundet i Kalmar län. I år var temat ALLAS VIND !

Vindkraftsintresset ökar ständigt i Sverige. Så även antalet deltagare i Nationella Vindkraftkonferensen. Vid första konferensen 2003 deltog ca 42 personer. Sju år senare slog 2010 rekord med hela 420 deltagare från branschens alla hörn i år var det 350 deltagare anmälda plus utställare.

Arrangör: Konferensen arrangeras i samarbete med: Boverket, Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Sveriges Kommuner och Landsting samt Svensk Vindkraftsförening.

Och visst är det medvind för vindkraften !!  Läs : http://www.natverketforvindbruk.se/sv/Aktuellt/Nyheter/

Under dessa två dagar 48 timmar bygdes enligt aktuell statistik 2 vindkraftverk i Sverige och samtidigt 48 stycken i Kina…

Sverige är medeleffekten per vindkraftverk 2 MW, vilket är ganska blygsamt i jämförelse med omvärlden. I Europa finns flera verk med effekter på 5-6 MW. Ett företag i USA bygger en prototyp av vad som kommer att bli en av världens största havsbaserade vindkraftverk. Verket kommer att ha en effekt på 7,5 MW och är beställt av ett brittiskt företag.

Nytt rekordår för vindkraften

Produktionen av el från vindkraft har ökat med 78 procent sedan 2008. Under 2010 installerades 583 MW vindkraft fördelat på 314 vindkraftverk.
I  dag finns 1661 vindkraftverk i Sverige med en installerad effekt på 2 028 MW. Skåne toppar statistiken, både om man ser till installerad effekt och produktion, följt av Västra Götaland och Jämtland. Jämtland har passerat fem län på lista från föregående år. I Västerbotten och Dalarna har också en kraftig ökning av vindkraft skett under år 2010. I Västerbotten byggdes 46 nya vindkraftverk med en installerad effekt på 89,8 MW och i Dalarna byggdes 19 vindkraftverk med 36,8 MW. Uppgifterna kommer från Energimyndighetens rapport ”Vindkraftstatistik 2010″.

Energimyndigheten är för övrigt medarrangör och särskilt uppskattat är att Tomas Kåberger, Generaldirektör för dito närvarande båda dagarna och gjorde en emenent summering av dagarna.  

http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Nyheter/Nyhetsarkiv-2008/GD-Tomas-Kaberger-tror-pa-uppsving-for-svenska-energiteknikforetag/

Själv skickade jag med det faktum att Kalmar län genererar lönsamma nyföretag på 3 år vid insatt riskkapital ( som är en brist) medan man i Stockholms regionen mäter upp till 17 år innan företag med riskkapital bär sig. Måste vara en lätt mattematik  för investerings Sverige- stasa på förnyelsebart branschen och service i Kalmar län !

 Regionförbundet har gjort studien som följer företagens lönsamhet över tid i Kalmar län:  www. kalmar.regionforbund.se

 

Moderator på konferensen var : Mattias Goldmann som med intressanta samtalsfrågor gjorde årets konferens till ett rent nöje att lyssna in. Ett nytt grepp i år var att föra samtal på scenen, ett av de mer roande och tankvärda samtalen rörde just begreppet estetik- landskapet och vindkraften. Man kan konstatera många olika aspekter som alltid ligger det i betraktarens öga att tolka sin upplevelse av en siluett med eller utan vindkraftverk.

”Vindkraften är det mest spännande som händer i Energisverige nu, med en enorm potential och mängder av spännande aktörer. Därför är jag mycket glad att få vara med på Nationella Vindkraftkonferensen – visst ses vi?”

Mattias Goldmann känner vi som miljödebattör framför allt på bil- och transportsidan. Men han har länge varit engagerad för mer vindkraft, och förhandlade redan i slutet av nittiotalet fram dåtidens vindkraftuppgörelse mellan socialdemokraterna och miljöpartiet. Han är nyss hemkommen från Kenya, där han bl.a.  arbetat med att finansiera vindkraftprojekt i östra och södra Afrika, för att sälja på utsläppshandeln och den vägen bidra både till bättre klimat och fattigdomsbekämpning. Mattias är 39 år, pr-konsult med egen firma efter att tidigare bl.a. vunnit Årets Byrå tre år i rad. Han har figurerat på topplistorna över mest inflytelserika personer inom Miljö- och Energisverige, utsågs en gång i tiden till Årets Framtidspolitiker och blev 1993 skånsk mästare i hockeyspel.

Läs även mer om förnyelsebar energi på SERO : http://www.sero.se/

Läs även : http://www.klt.nu/index.php?placid=26&parent=1&id=6495

Radio Kalmar : http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=4499958

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s