Kongresstider & kandidater

 

Miljöpartiet har en tradition att samla till kongress i fager vårblomstertid.

Se: http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=167635

Kongressen är Miljöpartiet de grönas högsta beslutande organ. Den anordnas varje vår. Till kongressen kommer ombud, ersättare, observatörer och riksförtroendevalda. På kongressen beslutas om vilken politik partiet ska föra och vi väljer språkrör, partisekreterare, partistyrelse och andra som ska arbeta inom riksorganen.

I år samlas vi i Karlstad- Värmland. Karlstad är Sveriges 18:e största tätort med 58 544 invånare (2005) Karlstad, eller Tingvalla som det hette då, har varit en viktig handelsstad sedan vikingatiden !

Kandidater!

Mycket fokus lägger vi i år på ny laguppställning– vilket media naturligtvis är mycket angelägna att följa.

Som nominerad kandidat till Språkrör och Partistyrelseledamot utanför valberedningens förslag känns det extra spännande.  Att få frågan är stort och oavsett vem som blir vald är det berikande att vara med på resan. Ingen av oss står och faller med uppdraget det är helt enkelt prestigelöst det är inte positionen det är tilliten och förtroendet som är viktigt i rollen som budbärare för ett parti.

Först är det viktigt att klaragöra motiv till att man ställer upp som kandidat- min presentation finns här på bloggen och i Aftonbladet tidigare i år: http://www.aftonbladet.se/debatt/article8406837.ab

Låt mej igen klargöra ideologiska milstolpar utifrån min kandidatur:  Människa- Miljö-Livstil!

Detta är mina värdegrunder i kandidaturen till såväl Språkrör som partistyrelse – oavsett resultat i helgen kommer jag med stolthet vara en del i den gröna rörelse och Miljöpartiet. Det är med fötterna i hemkommunen ( Västervik) via Landstinget i Kalmar län  och som vice ordförande i Regionförbundet i Kalmar län som jag jobbar för gröna avtryck.

1= Solidariteter med människor och kommande generationer, djur-natur över tid oaktat nationsgränser”

2= Bredare och gråare är inget självändamål i Svenska politiska landskapet – låt oss bli frodigare och grönare !

3= Ramarna för Miljöpartiets politik är systemvillkoren och ekosystemet- det måste vi relatera till när vi levererar dagspolitik

4= Livet och livsstilen är avgörande för folkhälsa och miljö– dela på jobben och flexiblare arbetstid är i tiden och borde inte provocera internt eller externt. Önskasd sysselsättningsgrad och system för kortare arbetstid och skatteväxling för att ha hållbarhet i välfärdens finansiering för människor och miljö är exempel som inte bara är möjliga de existerar!

5= Teknik och kapital är medel -inte ett mål – politiken måste se helheten  och färdas väl över tid för visionen om ett globalt kretslopp där vi alla är världsmedborgare som har att dela resurser och tillgångar solidariskt.

6= Det är en demokratisk rättighet att äga och förvalta-styra  gemensamma nyttigheter ( statligt) så som energi (tex.vattenfall), skolor, infrastruktur ( järnväg- kollektivtrafik) just för att bygga hållbara strukturer för medborgare på solidarisk grund. Utrymmet för aktörer utöver detta kan finnas men har att se samhällsnyttan före vinstuttag särskilt viktigt ur ett regionalpolitiskt perspektiv.  Energiomställningen är ett måste avveckla kärnkraften här behövs bred politiskuppställning till energibranchen för långsiktighet.

Frågan om skattebörd där uttag sker tex av naturresurser borde vara en spännande utmaning för att lyfta kopplingen resursuttag till resurskapital- en långsiktig seriös tvärpolitisk dialog om Sveriges välfärdsfinansiering och skattebas bör initierats med grön skatteväxling som grund.

7= Jag gillar friskolor som pedagogisk möjlighet dock ej för ohämmat vinstuttag och riskkapitalplaceringarnas avarter. Vi behöver en skola som ger alla möjligheter att få ett öppet kreativt sinne med möten av olika människor och förmågor. När vi bygger in ett ”valfrihetsystem” ska vi vara medvetna om att det väljs bort och som i förlängningen kan ge oerhörda sociala klyftor mellan vi och dom, en icke önskvärd utceckling…

8= Socialaföretag och föreningsliv är en viktig del i demokratiprocessen och samhället. Det är i medkrafter för det lokala, regionala och nationella engagemanget och grunden i skapande konstruktiva verksamheter för deltagande demokrati. Låt oss inspirera och uppmuntra detta. Ge människor utan full kapacitet att faktiskt förstärka sina förmågor inte slussas och kastas in i destruktiv konkurrens. Internationelt volontärsutbyte är en bra väg i att möta världen!

9= Kulturkraft, grunden för besjälade initiativ och reflektioner inom en rad konstarter och skapande på olika plan. Kulturen har ett egenvärde för samhället och för medborgare. Bejaka det friakulturlivet och värna våra kulturinstitutioner de ger kraft och inspiration och nyttiga sidekicks på såväl dåtid- nutid och framtid.

10= Färdas väl- och i fred och frihet måste fortsatt vara ingången i Miljöpartiets politik, det finns bara förlorare i krig och vapenproduktion.

 

Så det var 10- snabba efter förfrågningar som poppat upp de senaste dagarna.

Väl mött i Karlstad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s