Tillståndet i världen

Krig, upplopp och galna diktaturer… Det är med stor sorg man kan konstatera att tillståndet i världen inte är fred- frihet och demokrati runt vår jord.

2011 är vi alla världsmedborgare, världen är rundare och närmare… Sorgesamt inser inte alla detta än och det ges uttryck i främlingsfientlighet och en skit i andra attityd som förskräcker. Men  jag ser ändå ljuset och merparten av alla människor vill och gör väl. Regeringstrogna soldater ”hoppar av” för de inser att ”the bad guy” är ingen önskvärd framtid. Vittnesmålen är hemska både från offer och förövare.

I de aktuella diktaturerna där törsten efter yttrandefrihet och demokrati driver folket att göra upp med sina översittare och självgoda ”ledare”.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vittne-i-syrien-de-skot-alla-unga-man

Min starka känsla och vilja är att fred och konflikthantering är modellen , inte mer vapen och fler soldater…

 

Det krävs mod att välja bort vapen till förmån för civila insatser och lärande, lära att parkera och gå vidare på ett konstruktivt sätt.

Desmond Tutu – som är något av en världsmedborgare som personifierar ickvåld och försoning, en förebild.

Desmond Mpilo Tutu, född 7 oktober 1931 i Klerksdorp, Nordvästprovinsen (i dåvarande Transvaal), är en sydafrikansk kyrkoledare och ärkebiskop. Tutu är, näst Nelson Mandela, det svarta Sydafrikas mest framstående ledare. Han är en känd motståndare till apartheid och icke-våldsförespråkare. Han är bland annat anglikanska kyrkans förste svarte ärkebiskop, nobelpristagare (Nobels fredspris 1984), samt ordförande i den sydafrikanska sanningskommissionen. Tutu är även teologie hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Sverige måste förhålla sig till diktatorer i vår närhet så som Belarus. Belarus ( Vitryssland)  som med hjälp av Svenska produkter nu blockar sina medborgares möjligheter till ett fritt internet och oberoende nyhetsflöde. Att ”nära en orm” är som att bita sig själv i svansen… Vissa produkter skall inte in i diktatoriska staters händer , det är blodspengar som kostar i mänskligrespekt och värdighet.

Charter 97 är en sådan blockad nyhetssida på webben : http://charter97.org/en/news/

”We remind that the EU foreign ministers extended the list of blacklisted Belarusian officials at a sitting in Brussels on May 23. The list contains those who are banned from entering the EU countries and whose European assets are frozen. The previous list included 175 persons, and 13 names were added.”

Läs även svenska nätverk: http://www.ostgruppen.se/index.php

Amnesty: http://www.amnesty.se/

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Tillståndet i världen

 1. Hej Akko! Tack för ditt fina blogginlägg om tillståndet i världen.

  Vi är alla världsmedborgare i en värld som går igenom än större kriser. Under de kommande åren vill världen gå igenom en större politisk omvälvning och ekonomisk oro – något som på olika kontinenter skakar om regeringar och folk. Samhällen drivs till revolutionens rand och i vissa fall, över kanten.

  Ledarna upptäcker att varken vapen eller rikedomar garanterar säkerheten. När folkets önskningar inte har uppfyllts, har en mängd missnöje lagrats.

  Bahá’u’lláh (1817-1892), grundaren av bahá’í-tron rådde jordens härskare i skarpa ordalag: ”Ert folk är era skatter. Akta er så att ert styre inte bryter mot Guds bud och ni lämnar över era anförtrodda i rövarhänder.”

  Universella rättvisans hus (bahá’í-trons världscenter) skriver i sitt budskap 21 april 2011: ’’Oavsett hur fängslande anblicken av folkets iver efter förändring är, måste man komma ihåg att det finns intressen som manipulerar händelseutvecklingen. Och så länge som det botemedel som ordinerats av den Gudomlige Läkaren inte ges, kommer denna tids lidanden att fortsätta och fördjupas. En uppmärksam betraktare av samtiden känner lätt igen det allt snabbare sönderfallet, ryckvist men obevekligt, av en världsordning som är beklagansvärt bristfällig.’’

  Det finns människor som vill och gör väl. Desmond Tuto, som du beskriver är en. Och det behövs flera som måste ställa upp i fredsarbetet – flera världsmedborgare som tar nya grepp. Det behövs även nya lösningar på strukturella, socioekonomiska, teknologiska och humanitära problemområden.

  På min blogg Ny Vision har jag listat några bra principer som alla vi världsmedborgare kan använda när vi tar tag i de nya utmaningarna världen står framför. Människans sanna, andliga natur är inriktat på samförståndsvilja präglat handlande. Vad kan vi göra för att utöka samarbeten och främja fredstanken (som i sin tur påverkar miljö-, klimat-, demokrati-, och kulturarbetet) i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s