Midsommar!

Midsommartid!

Vårt lokala Miljöpartigäng har haft en dag på verandan hemmavid för att beta av handlingar och strategiplaner inför kommande fullmäktige nästa vecka. Ja det ska faktiskt bli två dagar med fullmäktige – där fick man tjiii på sommaruppehållet vill jag lova.

Trots  att kolosser som Kina insett det kontraproduktiva med tillväxtbegreppet fortsätter man att sjunga desslov lokalt / regionalt.

Kinas tillväxt inom miljöteknik är så snabb att amerikanska politiker och experter varnar för att USA i framtiden kan bli lika beroende av miljöteknik från Kina som väst i dag är beroende av olja från Mellersta östern.

Se bara : http://www.caminomagasin.se/bloggar/ingemar-gustafsson/kina-minskar-tillvaxten-miljons-skull

Orsaken till Kinas insikter skrämmer naturligtvis- det har blivit en överlevnadsfråga att klara miljön framför tillväxten…

Av den mark som går att bruka är 13,5% av kinas landyta s.k. odlad mark och behovet av konstbevattning är stort. 2008 är drygt 43% av den odlade marken beroende av konstbevattning. Den stora majoriteten av Kinas befolkning finns i landets östra delar där torkan nu breder ut sig. En del av problemen beror på konstbevattning, dammbyggen och för intensiv odling. Kina planterar visserligen träd och buskar i hotade områden för att få stopp på ökens utbredning men sand från det inre av Kina brukar svepa in över Peking under vårstormarna. Öknen fortsätter också breda ut sig i Kina och Cirka 3 000 kvadratkilometer mark tros varje år förvandlas till öken. Detta är kanske inte mycket i kinensiska mått mätt men motsvarar i svenska mått ett Gotland som varje år förvandlas till öken….Tillväxtens bakgård har ett mycket högt pris.

Läs mer : http://www.sol-vindkraft.se/tag/kina-solceller/

Trots insikter fortsätter många kommuner ochg regioner envisas med tillväxtbegreppet – rena ballongekonomin naturligtvis. Själv föredrar jag utveckling som begrepp, det faller väl in i det komplexa i att lära nytt, ta lärdom göra bättre både fysiskt och själsligt ( insiktsfullt kunskapsbyggande).

Mp Västervik satsar på ungdomar, länstrafikens ”terminskort” , internationellt ( Kumulus) och arbetstidsförkortning som riktade insatser.

Annars smolkas världen av rapporterna från Minsk , massarresteringar av fredliga tysta manifestationer av regimens förtryck av yttrandefrihet och föreningsfriheten. Man arresterade den Svenske diplomaten ( tjänstgörande ambassadören) som först efter ambassadvakternas insatser släpptes ur KGB / Polisens våld- pinsamt för Europas siste diktator….Sveriges ställföreträdande ambassadör i Vitryssland, David Emtestam, 31, fanns bland de över 200 personer som greps vid en demonstration mot landets regering på onsdagen och man blir så uppgivet bestört!!!

http://www.dn.se/nyheter/varlden/svensk-ambassadchef-greps-i-vitryssland

Alla oberoende hemsidor har sedan en tid blockats inne i Belarus och nu verkar det vara svårt att nå dem även från utlandet- munkavel är medicinen som regimen tillämpar mot sitt folk och omvärlden tragiskt är det.

Här hemma i byn har vi just supportat grannen med internetuppkoppling samt hälsat säsongens första sommargäster välkomna- kort och gott sommaren är här! Ha en trevlig helg!

Kommande förändringar i klimatet kan kraftigt försvåra situationen och öka behovet av importerade livsmedel.

Annonser

2 thoughts on “Midsommar!

  1. Helt rätt att den svenska diplomaten blev gripen i Minsk! Nån stans måste regimen markera mot alla provokationer. Speciellt med tanke på alla förvrängningar av verkligheten från västerländska massmedier, där missnöjet med regimen alltid överdrivs, samtidigt som stödet underdrivs.

    Dårar kommer alltid att finnas, och endast en auktoritär regim kan ta hand om dem på ett effektivt sätt. Det är den liberala världsbilden som är osund.

  2. Din kommentar får mej att fundera på din världsbild och tron på människor i allmänhet ? Tycker du att FN och mänskliga rättigheter kring allas lika värde demokrati och fri yttrande rätt är fel ? Regimer kännetecknas ju av ett ensidigt gynnande / ledarskap där inte sällan ”maktfamiljen” med närmaste skor sig på sitt folks bekostnad. Auktoritet i kombination med regim innebär ofta övervåld och skenrättegångar och begränsat infpormationsflöde som knappast kan anses modernt år 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s