Styrd demokrati…

Läser i söndagens SVD om Rysslands näste president  en process som liknas vid ” Styrd demokrati ” eller ”urvalet är gjort nu återstår valet ” som Bildt uttryckte det på twitter. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/perspektiv-ryssland_6498002.svd  och  http://carlbildt.wordpress.com/

Rysslands framtid som stat och nation är en viktig del i samhällsbyggandet och det miljö och klimatarbeta som måste tas på allvar för dem och alla oss grannar. I vårt ( Regionförbundet i Kalmar län) är det just med Ryssland som vi känner behöver göra seriösa insatser och måste prioritera på miljöområdet inte minst för vårt gemensamma Östersjöområde.  Hittils har man inte politiskt prioriterat investeringar i så basala saker som vattenreningsverk vilket känns patetisktJag tänker på Kaliningrad och Östersjön : http://www.momentproject.eu/ En liten liten bit av det stora Ryssland men så viktig för vattenkavliteten i Östersjön ( Avloppet från en halvmiljon invånare går orenat ut i Östersjön)

Nåväl det är den 4e mars 2012som Ryssland skall välja ny president och Vladimir  Putin är mannen som åter skall äntra scenen. Maktkoncentrationen och kopplingarna till det gamla Ryssland är uppenbara. Idag styr Putin ( 59 år)  som premiärminister , Duman styr han i rollen som partiledare för ” Enade Ryssland partiet  med 2/3-dels majoritet. Putin är en del av de idel män med förflutet inom KGB säkerhetstjänsten ( Putin & Setjin styr denna) . Makt som har närt människor klamrar sig helt ”naturligt” fast vid den hand som föder dem, de affärsmän som berikat sig under Putins ledning är beroende av fortsatta inkomster.. Militär, polis, Kärnkraft, gasledningar hårda blanka investeringar i en mansdominerad värld. Folket ser  vad som händer och tappar naturligtvis tilliten till samhällsapparaten/ rättssystem som värnar de som betalar bäst.  Barin drain- att unga välutbildade flyttar utomlands är ett tecken på att något är fel i samhällsklimatet( jmf flykten från ryska revolutionen 1917) och kan övertid konservera och svälta ett lands möjligheter till modernisering . ( Över en miljon ryssar uppges flytta västerut varje år)

Den något yngre Medeved som haft rollen att hålla presidentposten har fört en tämligen svår kamp för att försöka stävja maktkorruption och  laglöshet inom polis och domstolsväsendet i landet.    Medeved har heölt klart en annan profil som ofta uppskattats jut för att ge de yngre inspiration om ett annat ryssland som en modernare stat i en global värld med internet, yttrandefrihet, föreningsfrihet. Miljoner ryssar reser utomlands varje år, bloggsfären diskuterar och visst är det ett annat läge idag Ryssland är en del av världen på flera plan.

Så har också kulturfrågor blivit upplyft av Medvedev och själv efterlyser jag gehör för högre politiska agendor för miljöinvesteringar som borde vara självklarheter på 2000talet. Avlopp och reningsverk, sophantering/ källsortering, retursystem osv.  Noterar att Putin efter bränderna förra året diskuterade miljöfrågor/ klimatförändringar i statstelevisionen – unikt är det en ny insikt, kommer det att legitimera miljöinvesteringar på oblastnivå?

Putin är smart när han låter Medvedev byta plats med sig själv som premiärminister och  med det nya systemet kommer Putin kunna sitta som president i 12 år ( 6års mandatperioder) I Ryssland kommer det bara att finnas en kandidat det kallas som sagt ”styrd demokrati”…

Annonser

4 thoughts on “Styrd demokrati…

 1. ”I Ryssland kommer det bara att finnas en kandidat”

  Nej, det kommer att finnas uppskattningsvis 3-4 presidentkandidater i valet. Att Putin kommer att vinna med god marginal är en annan sak. Det beror på att han är populär, inte på att väljarna är ”styrda”. Alla opinionsundersökningar (även de som görs av oberoende institut) ger siffror för Putins stöd som stämmer mycket väl överrens med valresultaten.

  Jag tycker att man kan resonera och fundera kring VARFÖR Putin är så populär bland den ryska allmänheten. Men det är ju liksom en annan sak än att denna popularitet skulle beror på någon ”styrning”. Nu har ju Medvedev varit president i fyra år, och fått möjlighet att visa upp sig, men hans linje har uppenbarligen inte fallit de ryska väljarna i smaken. Hans siffror har aldrig nått samma nivå som Putins, vad han än tagit sig till och hur mycket han än har visats upp i massmieda.

  Enade Ryssland gör ett logiskt val av presidentkandidat som stämmer överrens med opinionsläget. Hade de INTE gjort det, så hade man kunna talat om ”styrd demokrati”.

 2. Tack för feedback Bjolso!
  Kul att det aviseras för fler kandidater och som sagt med 2/3 majoroitet partipolitiskt känns valet tämligen förutsägbart och där med ett ”ickeval” sett till politisk mångfald/ alternativ. Onekligen finns en stor generationspopulitet ( läs äldre).till den forna typens ”starka ledare. Det är ganska självklar hos ett folk som haft ett så auktoritärt styre under så lång tid- man förväntas styras med sk ”fast hand”. Vi ser det i många statser med regimliknande strukturer närmast Belarus. Ryssland har potential och är en viktig medspelare för Europas utveckling, utmaningen är att ta såväl socialt som miljömässigt ansvar utan att först titta på kortsiktiga vinstintressen hos enskilda individer och makthavare. Demokrati och transperens anser jag vara nyckel för att bygga hållbara samhällen globalt.

 3. Hej Akkomp, nu har jag en synpunkt till. 🙂

  Du skriver att det finns en popularitet för ”starka ledare” och att ryssar förväntar sig ett styre med ”fast hand”. Jag skall inte spekulera i om det är så eller inte, men vill bara nämna att det finns undersökningar där man försökt reda ut om det är sådana preferenser som har fått ryssarna att rösta på Putin. Det finns en väldigt intressant rapport skriven av en forskare från UCLA (Daniel Treisman) som använde statistiska metoder för att undersöka varför Jeltsin tappade sin popularitet och varför Putin blev så populär. Enligt hans resultat så kan ekonomins ned- och uppgång helt och hållet förklara valresultaten. Jag citerar ett litet stycke från hans slutsatser som sammanfattar vad han kom fram till:

  ”Much like citizens in Western democracies, Russians approve of their president when they see the economy improving and feel confident about its future performance. Their assessments of the economy, in turn, reflect objective economic indicators—the levels and recent changes in real wages, wage arrears, inflation, and unemployment. When the economy is bad, Russians turn against their presidents without hesitation—witness Yeltsin’s six percent approval rating in October 1998. But when collapse turns to recovery, they come to believe in their leaders’ competence and become more optimistic. ”

  Kort sagt, han menar att ryssar röstar efter i stort sett samma principer som t.ex. svenskar, och att det i båda fallen är de sk plånboksfrågorna som i realiteten avgör valen. Jag vet inte om man får posta länkar i kommentarerna på din blogg, så jag lägger inte in någon länk till rapporten, men det går att hitta den om man googlar på frasen ”Daniel Treisman the popularity of russian presidents”. Mycket inressant läsning.

  Tack för att jag fick kommentera. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s