Jaga älg och optimala regioner

Nu är det den där tiden på året igen– när man inte gärna skuttar ut i skog och mark… Älgjaktens första vecka är lite överspänd och många skjutglada och förväntansfulla jägare sitter på pass i skogen. Uppe i Norge blev det skandal när en gästande Dansk jägare tryckte av och fällde en ståtlig vitälgtjur ” Albin” kallad. Folk bryr sig om djurvärldens genetiska egenheter och de ” magiska  ” vita älgarna har kommit att bli en turistmangnet. Berståndet finns med centrum i värmlandsskogarna Av cirka 400.000 älgar i Sverige är endast 5–10 vita..  Läs mer:http://www.jaktojagare.se/rasar-mot-dansk-som-skot-vit-alg I mina hemtrakter talar man om de vita Kronhjortarna som majestätiskt rör sig runt Oskarshamn

Jakt är nödvändig när vi ser hur tex grisbeståndet likt råtter förökat sig i våra bygder, spannmålsbönder har problem med Canadagässen som i hundratal sabboterar åkrarna. Jakt måste alltid ske etiskt, utan spritkultur och med principer för vilka djur man fredar. Jag känner en viss oror för den fria småviltsjakten i norr, vem tar det långsiktiga ansvaret över tid?

Håkan Juholt hanteras ju också i ett stort jaktdrev just nu, självklart sticker det i ögonen när rundasummor hanteras av personer med likaledes runda löner… Måste ändå kommentera att jag tycker det var osedvanligt tråkigt att såväl socialdemokraterna och vänstern uteblev från partiledardebatten i agenda. http://svtplay.se/v/2560893/agenda/partiledardebatt  och http://www.dn.se/nyheter/politik/partiledarna-mots-i-svt-debatt

Vi behöver prata politik och sakfrågor såväl i majoritet som opposition. Som miljöpartist är jag oerhört stolt över Språkröret Åsa Romsons insats – lysande helt enkelt!  Mer om MPs politik på www.mp.se !

Miljöpatiet i Kalmar län har i helgen haft medlemsmöte på temat regionfrågan. Med en synnerligen genomlysande metodik röstade vi fram ett tydligt uppdrag att: – ny regionbildning skall ske till 2015, dess geografi skall vara Smålandslänen( Kalmar, Kronoberg, Jönköping) samt Blekinge och Östergötland.

Miljöpartiet sa också nej till att addera Skåne utifrån just principer kring funktion och närhet, en Sydsvensk gigantisk region upplevs helt emkelt för stor och otymplig för såväl politik som människor. Självklart skall vi oaktat geografin ha goda samarbetet och samverkan både inom och utanför landet. Demokrati, Självförsörjning,Hållbarhet,Närhetsprincip, Mångfald, Kretsloppsekonomi, förnyelsebart, är fler begrepp som vi lyfter in i regionfrågan

Med vår vana att utveckla demokratin använde vi viktat röstetal så att det blev 1 kommun / 1 röst i geografifrågan. Svaret blev tydligt man vill bilda en utökad småland/ öst region! Det hastar nu att få till ett formellt alternativ, miljöpartiet runt om i dessa län är redo var är de andra partierna ?

Det har varit en lång och krokigväg där regioner/ län/ landsting/ kommuner med politiska företrädare har att samverka för framtidens administrativa- politiska geografier för optimala funktioner och verksamheter.

Det började redan 2007 med ansvarsutredningen och har just nu ett formellt remissunderlag gällande en eventuell sydsvensk region med Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Det är intressant att konstatera att så gott som alla partier i Kalmar län har detta som ett B-alternativ och mer eller mindre passivt har det visat sig bvara det enda alternativet … eller ?

Just nu pågår ett intensivt arbete inom  och mellan politiken att faktiskt få till en funktionell region med ett utökat Småland som bas. Politik är att vilja , att vilja är att våga att våga är att göra… Visst är det kaxigt att så här på slutspurten sätta ner foten i regionfrågan men det är angeläget, bara döda fiskar flyter med strömmen…

Vi har lyssnat in våra medlemmar, lyssnat in kommuninvånare runt om i länet och även beaktat länets näringsliv som tydligt pekar på vikten av en funktionell Östregion

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=13853&artikel=4428027

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Jaga älg och optimala regioner

 1. Älgjägarna är tyvärr inte tillräckligt entusiastiska. Älgskadorna på växande skog är delvis förödande och älgstammen alldeles för stor ur nationell synvinkel, men älgjägarna orkar ofta inte med att skjuta tilldelningen, men spjärnar trots detta emot att jaktkvoterna skall höjas. Skogens vilda borde behandlas mer som en nationell fråga och mindre som en viltvårdsfråga. En sådan ändring är på gång, men alldeles för långsamt och trögt.
  Du nämner vildsvin, mina ögon fångade nyss upp färsk statistik på att vildsvin nu blivit ett mycket större problem för hundskador än varg, men när lästa man i tidningen senast om att en hund dödats av ett vildsvin och att en skyddsjaktansökan på ansvariga vildsvin inlämnats?
  http://vargdag.wordpress.com/2011/10/10/hundskador/
  Med de växande konsekvenserna för hundarna kanske snart jägarna blir lika intresserade av att jaga vildsvin så att stammen decimeras, som de är att jaga varg?

  Skämt åsido, jakt är urgammalt och ett viktigt inslag i den männskliga artens evolution. Som företeelse förtjänar det att behandlas med respekt och som kulturyttring bör man inte vara snabb att önska dess totala avveckling (av liknande skäl som vi vill ha lite varg). Jag utvecklar om jaktens betydelse under tiden innan jordbruk och boskapsskötsel var uppfunna och när den nuvarande människans gener utvecklades.
  http://vargdag.wordpress.com/2011/10/07/jakten-formade-manniskans-sjal/

 2. Tack för reflektioner- visst engagerar jakten och den har följt mänskligheten vid vår sida så att säga.

  Jag upplever en viss pendeleffekt i jakttrycket – som ett tag hade vi tjogvis med rådjur, de visade upp sig i flockar ( så rekordstora 25 djur vid ett tillfälle) sen kom hårdavintrar och hemsk svältdöd för många av dessa. Naturlagarna slår till för att hålla ett ”optimalt bestånd” som habitaten kan bära…

  Jag ser att älgarna åter har ökat men som sagt ett tag hade de lokalt jaktstopp- det fanns inga älgar att skjuta. Jag tror därför på lokalviltförvaltning men nationellt ansvar- se det lokala i det globala.

  Grisskador både på gröda, skog, jakthundar samt inte minst trafikolyckor/ fordon ökar som du påpekade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s