Händelserik vecka -igen…

Solen skiner över rimfrosten här i trädgården det är ett par minusgrader. Konstaterar att varje vecka är en händelserik vecka på olika plan.

Vi startade förra helgen med projekt lägga plåt på hönshuset/boden som har läckt ett tag… projektet växte när vi upptäckte total röta utmed bjälklagen och är just nu ett regelskelett med betydligt större insats än väntat… Lärdom vänta aldrig förlänge med att reparera ett läckande tak! Nu har det det positiva med sig att man kan sväva ut i kreativa lösningar så som att sätta in ett bågfönster med anor- det kommer från anrika ”Stallet” i åtvidaberg på sin tid ett riktigt festhak. En liten tanke till farsgubben som var en riktig samlare och släpade hem återvunnet material från byggen- spikrensning var en dygd på den tiden. Konstaterar by the way att Åtvidaberg åter är i fotbollsallsvenskan – kul!

Lyckades falla ner för en stege och dängde till benen i bjälklaget med snuskigt blåa ben som påföljd- no tatooo needed…

Politiskt är det Klimat och Miljötema hos oss gröna! Tillbringade torsdagen i Stockholm och vårt miljöteam i riksdagsgruppen, riktigt riktigt kul och jag tror allt vi har ett vinnande koncept i arbetsformer mellan partistyrelse och riksdagsgrupp för partiets utveckling och pågående partiprogramsrevidering.  Är så stolt batt vår trafiktalesperson har lyft in frågan kring cykelvägar och trafikverkets ansvar med referens Ölandsbron som inspelat exempel i motionsfloden!

Se veckans tema 100% förnyelsebart som Lise och jag skriver om på bloggen : http://partiprogram.mpbloggar.se/2011/10/17/lise-nordin-akko-karlsson-100-fornybar-energi/

Själv fick jag markera luddigheten i energiöverenskommelsenpå Regionförbundets AU i förra veckan genom att inte delta i beslut med protokollsanteckning:

RFAU 2011-10-13   Protokollsnotering / deltar ej i beslut  ”Förslag till mervärdesinsats Teknik- och energicollege i norra Kalmar län”

 Då Alliansregeringen gjorde upp i energipolitiken klargjordes att inga offentliga
medel skulle subventionera kärnkraftsindustrin. På förekommen anledning med det
uttryckliga syftet i beslutsunderlaget att ”- Skapa förbättrade förutsättningar för rekrytering av yrkeskunniga medarbetare till SKB och Kärnkraftsindustrin” , deltar jag ej i beslutet , då vår Riksdagsgruppjust nu analyserar innebörden av regeringens energiuppgörelse och villkoren för offentliga pengar till denna industribransch.

 Aktuella offentliga medel i detta projekt är enligt redovisning: 165 00kr från kommunala skattemedel och 1.5 miljoner kronor från regionförbundets utvecklingsmedel (1:1) under de tre projektåren som redovisats. 

 Akko Karlsson för Miljöpartiet de gröna i Kalmar län

 

Dessutom en liten not i regionfrågan–  Miljöpartiet har ju varit tydliga att vi ser ett utökat Småland/ Östragötaland som den optimala regionbildningen:

Regionfrågan RFAU 2011-10-13 / Protokollsnotering från Miljöpartiet de Gröna

För kännedom i regionfråga önskar vi skicka med en sakupplysning och önskan om att även formalisera ett västligt alternativ i regionfrågan med startår 2015. Miljöpartiet i Kalmar län har efter beslutande medlemsmöte förtydligat partiets inriktningsfokus i regionfrågan. Miljöpartiet
förordar en regionbildning västerut, ett utökat ”Småland/ Östergötaland (Kalmar län med Öland, Kronoberg och Jönköpings län) i samarbete med Blekinge och Östergötland och det är önskvärt att formalisera processen kring detta för en optimal regionbildning i sin helhet eller delar av (kommuner) ovan nämnda geografi.                          

Så har vi haft presskonferens kring vår röd-gröna landstingsbudget och mest avtryck gjorde den aviserade satsningen på vindkraft om 105 miljoner kronor, som kommer ge  oss halva enegriförsörjningen och ett stabilt elpris för verksamheten. Vi har sedan tidigare grön vattenkraftsel till 100% och detta i kärnkraftslänet – det är konsumentmakt! Landstingsbudgeten är annars gigantisk i volym och det är med varsamhet vi hanterar budgetutrymmet för fortsatt konstruktiv patientnytta med ledorden : tillgänglig, köfri och med kvalitet  ”bästa sjukvården 2014!”.

Läs mer : http://www.vt.se/nyheter/lokalt.aspx?articleid=6124983 , http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/44339/1/184/

Så har turistgalan uppmärksammat flera turistföretag från länet – riktigt riktigt roligt och visar besöksnäringens betydelse för vår region:

Årets come back: VEGA skutan och tre generationer Bergströms!

Årets ” Bästa Upplevelse ” Astrid Lindgrens värld i Vimmerby !

Läs mer : http://www.turistgalan.se/galans-priser

Som sagt det var mycket verkstad med miljöteamet  i riksdagen som även har internationella frågor på sitt bord och under sittande möte kom så sms rapporter att Mr Khadfis tillfångatagande och så påföljande information att han avlidit av sina skador. Det är lite beklämmande med direktavrättningar, en regimledare skall liksom alla andra ställas till svars för sina handlingar och brott. Man kan inte rättfärdiga dödande utifrån att det var en ondmänniska, för det blir ju rättsosäkert om vi legitimerar laglös rättsskipning… Oaktat detta hoppas jag och många med mej att detta är en milsten som ger landet och folket möjlighet till försoning och att göra bättre med demokrfati, yttrandefrihet och tillit. Den här världen behöver så mycket mer tillit för att förebygga våld och kriminalitet….Det är en lång resa men har alla förutsättningar att lyckas- det blir vad man gör det till!

Bodils blogg: http://bodilceballos.wordpress.com/2011/10/20/ar-kriget-i-libyen-nu-antligen-over/

Annars är det MAKTEN ÖVER TIDEN- vårt interna rådslag som pågår för fullt! Läs :http://maktenovertiden.mpbloggar.se/

Jag slås igen över det faktum att politik är både roligt och allvarligt men så angeläget för en värl i fred och frihet….

Annonser

One thought on “Händelserik vecka -igen…

 1. Då Alliansregeringen gjorde upp i energipolitiken klargjordes att inga offentliga medel skulle subventionera kärnkraftsindustrin. På förekommen anledning med det uttryckliga syftet i beslutsunderlaget att ”- Skapa förbättrade förutsättningar för rekrytering av yrkeskunniga medarbetare till SKB och Kärnkraftsindustrin” , deltar jag ej i beslutet , då vår Riksdagsgruppjust nu analyserar innebörden av regeringens energiuppgörelse och villkoren för offentliga pengar till denna industribransch.

  På grund av kärnkraftsmotstånd och dåliga politiska beslut om kärnkraften upplever Sverige just nu en kris utan dess like där vår energiförsörjning är skakig som f-n rent ut sagt och människor fruktar för den kommande vintern.

  SSM har gått ut och varnat för att Sverige står inför en oroväckande kompetens-förlust av just det du kallar ”yrkeskunniga medarbetare” inom strål- och kärnkraftssäkerhet.

  Till och med kärnkraftsmotståndare (som du känner) går ut och säger att vi kan inte fortsätta sabotera kärnkraften på pin tjiv för det är bara dåligt för Sverige. (Länkar jag så fastnar det i din modereringskö, men goggle på ”vi måste bestämma oss om kärnkraften” för artikeln).

  I det läget gnäller du på att regeringen försöker minska det här kompetens-tappet!

  Akko… vill du vara emot kärnrkaft så var det då. Men var inte motvalls i allt på ren pin tjiv och/eller för att plocka politiska tjuvnypspoäng. Den här frågan är något viktigare än din personliga åsikter och din politiska poängsamling.

  Tycker du att det ligger i det allmänas intresse att förhindra att bolagen förlorar den kompetens som behövs för att drifta våra kärnkraftverk säkert den tid de finns kvar, ja eller nej?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s