Regionstruktur och möjligheter

Sitter och reflekterar om regionfrågan och detta ofunktionella förslag till en gigantisk 1.8 miljoners region bestående av Skåne, Blekinge , Kronoberg samt Kalmarlän som ligger ute på remissrunda just nu.  Läser mitt landstingsråds blogg ( Jessica Rydell) om ”stängda dörrar” och slås hur olika man kan läsa samma text – eller har de läs Jönköpings dokument överhuvudtaget där nere i Landstingshuset ?  Se :http://greenjessica.wordpress.com/2011/11/04/stangt/

Vill man hålla länet eller stycka upp det  i flera delar med allt vad det skulle innebära? Högsby kommun fattade beslut om att avslå en sydsvensk regionbildning i måndags afton , fler av länets 12 kommuner avser göra likaledes. Orsaken är brisen på funktionalitet- sådär 40 mil till en ny residensstad funkar inte för medborgarna och de är ju inte helt oviktiga i sammanhanget eller ?

Har vi verkligen läst samma dokument som levererats från Jönköpings län– man är tydlig i hela 3 dokument.

1- Politisk samsyn att göra en tvåstegs process med innebörd direktvalt regionparlament 2015 med sitt län som bas samt att till 2018 fusionera sig med nuvarande sjukvårdsregion dvs med Kalmar län och Östergötland.

Ett vinnande koncept för en funktionell och framgångsrik regionbildning som även håller ohop länet i en politisk samsyn även hos oss. Så dags för LT styrelsen att leverera feddback på detta konkreta och i högsta grad levande och öppna koncept för regionbildning.

2- LT i Jönlöping har samma lydelse med sjukvårdsregionen som bas

3- Ansökan till regeringen är lika tydlig med bra beskrivning på tvåstegs processen inför utökad region 2018

Så fram för ett dynamiskt och kreativt regionkommunsparlament med funktion och närhet där verksamheter och hållbarhetsprinciper har stor potential.
En framtid med Jönköping, Kalmarlän och Östergötland har inte bara kulturidentitet isin natur och kulturmiljö , vi har många år av bra Hälso och sjukvårdsarbete tillsammans.

Att negligera denna möjlighet vore oansvarigt av alla oavsett partifärg i Landstingsstyrelsen, att gömma sig bakom ” det finns bara ett alternativ” håller inte längre- det mina vänner är inte en spekulation det är ett faktum efter Jönköpings avisering i hela tre dokument.

Så go vänner o landstingsråd oaktat parti– gör om gör bättre – gör rätt bejaka en variant på smålandsregion 2018- starta med direktvalt regionparlament 2015 och gör frågan legitim och konkret för politiken, medborgare och våra företag- känn viljan som finns runt om i vårt fantastiska län !

Läs mer :

http://www.skl.se/vi_arbetar_med/demos/samhallsorganisation/regionfragan

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4781612

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=4783013

http://www.ltkalmar.se/lttemplates/PressReleasePage____23581.aspx

Intressant om Smålandsregionens förutsättningar levereras denna vecka på OECDkonferensen i Ronneby : http://www.kalmar.regionforbund.se/Documents/Internationellt/OECD/oecd_10nov2011.pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s