26 år och fortfarande radioaktiv skugga

Bild

Idag är det 26 år sedan Tjernobyl olyckan och effekterna för människa och miljö fortsätter…

Belarus är det land som i vindriktning och med ”molnbombning” fick ta emot stora mängder radioaktivt avfall. Själv sitter jag på en ”offentlig” karta över smittade områden i sydöstra Belarus, betydligt färre områden är utmärkta än den vi kunnat plocka upp via andra internationella organ.

Funderar på hur mycket kapital som  Belarus och WHO och atomindustrin lägger på effekterna idag?

Kan notera att staten Belarus via inköp av svensk elektronik lägger kapital på att förfölja sina medborgare.. Känns som en osund prioritering av stadskassan..

Läs mer: http://www.dn.se/nyheter/varlden/vitryska-regimkritiker-vagar-inte-ta-med-mobiler-pa-moten

Energiveckan rullar här i Kalmar län och ett fantastiskt engagerat och intressant samtal på temat 100% förnyelsebart genomfördes ute på ÄSPÖlabbet i tisdags den 25/4 och nu pålördag den 28/4 fortsätter vi med energisamtal inne på Flanaden i Oskarshamn med uppföljande öppen Biograf (Fri entrée) och Kl. 12.00 filmen ” Den mänsklifga faktorn” se även : http://www.wechselmann.se/

Den avkylda våren sägs vända nu till helgen, värme för blommor och bin…

Så det leder direkt till BIkampanjen- världen förgiftar våra vänner och livsnödvändiga pollinerare, signa uppropet för en kemikaliefri livsmiljö: http://www.avaaz.org/en/bayer_save_the_bees/?cl=1763974337&v=13899

Annonser

6 thoughts on “26 år och fortfarande radioaktiv skugga

 1. Funderar på hur mycket kapital som Belarus och WHO och atomindustrin lägger på effekterna idag?

  Chernobyl Shelter Fund sattes upp 1997. Fonden finansieras av EU, USA och Ukraina och kommer att samla in ca 768 miljoner USD vilkt kommer att användas till att bygga New Safe Confinement som skall täcka den gamla sakrofagen och möjliggöra att man monterar ned den havererade reaktorn och sanera området.

  Bygget av NSC påbörjades i början av det här året.

  I övrigt rekommenderar jag att du googlar ”Most Chernobyl towns fit for habitation” för en alledes färsk artikel om statusen för de drabbade områdena. Artikeln innehåller också fakta om hur mycket de som arbetade med uppstädningen får.

  Sök upp den så behöver du inte fundera utan du kan veta. 🙂

  Om du nu är intresserad vill säga och inte bara ställer frågan retoriskt i avsikt att kasta skit på ”motståndarna” i den här debatten….

 2. Idag är det 26 år sedan Tjernobyl olyckan och effekterna för människa och miljö fortsätter…

  Japp… och dessa effekter är: för människan mindre än av vad fossila bränslen ställer till med på en enda dag; för djuren och miljön: efter några få år en klar förbättring eftersom nedfallet jagade bort människorna utan att påverka djuren och miljön, vilket förvandlat zonen till ett gigantiskt naturreservat där miljön och djuren frodas.

  Artikel i DN nu i veckan: ”Tjernobyl ofarligt för vilda djur?”.

 3. Inte helt enkelt Michael, man har fått oerhört intressant kunskap om vad som ”härdar” genetiken över flera generationer och vad som påverkar negativt jmf med tex flyttsvalorna i området som drabbas av att ha bränt sina ”reserver” o får dokumenterade negativa effekter av strålningen ännu.

  • Påståenden om skador på flyttfåglarna har ifrågasatts och man är inte säker på att det man observerat 1) faktiskt är relaterat till området och 2) om så är fallet det beror på strålning eller om förbrukningen av antioxidanter gör dem allmänt mer känsliga för alla slags genskador.

   Minns att mängden genskador vi drabbas av mäts i mängder om 1 000 till 1 000 000 per cell och dag. Det krävs minst en stråldor på minst 0.1 Gray (100 mSv) innan man kan se någon statistisk ökning av den typ av ohälsa som har med detta att göra.

   Konsensus är i vilket fall som helst att naturen mår sämre av mänsklig närvaro än av den kvarvarande strålningen.

 4. Jo det var ju just kopplingen antidoxidanter och sårbarheten för radioaktiviteten hos flyttfåglar dvs svalor. Intressant är också förmågan till kvarstannade djurs förmåga att just överleva över tid. Konsekvensen att radioaktiva djur rör ig reproducerar samt kopplingen människor, jakt föda är intressant. Flera äldre har ju aktivt bott kvar o livnär sig på lokaltbrukande. Har inte sett uppföljning på detta än. Dels ska de inte bo där officiellt dels hanterades de som ‘ utdöende, dv man låt dem var med vara just för resp höga ålders skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s