Människor, prylar och juletider…

Det är onekligen spurtvecka inför juluppehållet 2012, sista skälvande dagarna innan det vänder. Jag tänker på 21/12 då det är brytpunkten för den mörka årstiden, efter den dagen går vi mot ljusare tider sakta men säkert.

I söndags samlades ledande Miljöpartister från länets 12 kommuner och det är mycket peppande inför 2013, året före valet 2014. Ett år där vi känner både lust och engagemang hos fler som vill vara med att påverka samhällsbyggandet lokalt, regionalt och nationellt. Kom eller bjud in oss på en samtalsrunda/ fika och berätta vad just du brinner för. Miljöpartiet växer och vi vill se fler på våra listor inför valet 2014

I måndags var det åter ett välbesökt kommunfullmäktige i Västervik. Stort tack för allt engagemang från landsbygdsbygderna som hotats och hotas av skolnedläggningar. Vi har som folkvalda tagit emot mycket samtal och brev från barn och föräldrar i frågan. Vi tror på levande bygder och vi inser att den ofta sista offentliga byggnaden och samlingslokalen i bygder ofta är skolan och barnomsorgen. Vi har en mängd platsbundna företag små och medelstora entreprenörer som är direkt beroende av en närhet till den här typen av offentligservice.

Tyvärr fullföljde den absoluta majoriteten ( Moderater och Socialdemokraterna) att lägga ner F1-6 skolorna i Ukna respektive Odensvi.  Det är nu en utmaning att ställa om kompassen och hoppas att den politiska överenskommelsen att freda barnomsorgen i bygderna står fast.

Miljöpartiet yrkade förra fullmäktige på en ökad skattekrona tillfällig eller fram till 2014 för att säkra upp inom barnomsorg/ skola som har extrema struktursparkarv. Vi är angelägna om att det är en välbehövlig kvalitetsårgärd och arbetsro som vår kommunala skola behöver.

Det är lite frustrerande att höra hur kommunledningen slår sig för bröstet gällande ekonomin, när det är återbäringen på AFA-pengar om 36 miljoner som är den ” enskilt största” återställaren om än tillfälligt för Västerviks kommun ekonomi…

Som folkvald sover man inte gott om nätterna när ekonomin helt enkelt inte går ihop för vår offentliga verksamhet. Som oppositions politiker känner man dessutom en frustration huruvida siffrorna stämmer det är ännu mer olustigt. Vi vet att regeringen håller inne med skatteutjämningen som skulle komma Västerviks kommun till del, idag är det välfärdsgräddan i Danderyd och liknande stadsnära lågskatte kommuner som får miljonbonus av de ojämna fördelningsnycklar som drabbar landsbygdskommuner som vår. Moderata riksdagspolitikern Jörgen Andersson har ”garanterat” att justering skall ske till 1/1-2014, det återstår att se om blockningen från hans kollegor i Stockholm släpper till ett valår, men det vore direkt lämpligt efter 3 statliga utredningar som alla pekat på det orättvisa systemet.

Stockholm med all sin snö problematik besöktes under tisdagen av mängder av region och landstingspolitiker från hela landet. Närvaron ( flera hundra) var SKLs  temadag om ” Den regionala röran och sedan ?” – Mats Sjöstrands statliga utredning om framtida myndighetsorganisering. Han föreslår en halvering av andelen länsstyrelser och ”säten” för de samma. Bland annat pekas på att Kalmar länsstyrelse slås samman med Växjö. En ganska logisk Smålands princip, frågan är om regeringen kommer bejaka handlingskraft för  Sveriges myndighetsorganisering, trafikverk, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skogsvårdsstyrelse  mfl.  Ja det är massor av statlig närvaro som på olika sätt dränerats runt om i landet. Helt klart är att det behövs en modernisering för att bli mer tidsenlig och funktionell.

Noteras att den indelning av Sverige i 7 områden oroar lite , där slår man ihop Skåne, Blekinge , Kronoberg och Kalmar län. Det är ett svar på den blocköverskridande majoritets inriktning i landstinget att bilda en Sydsvensk storregion. Jag hävdar idogt att det inte är en funktionellt och ett utökat Småland med Blekinge och Östergötland vore betydligt mer smakfullt och praktiskt.  I förslaget ingår att regionala utvecklingsfrågor slås samman med landstingen och de indirekt valda regionförbunden upphör helt från 2018. Jag instämmer att direktvalda församlingar är bättre av flera skäl.

I Stockholm är det rally möten med kollegor, diverse näringslivsföreträdare och organisationer samt partiprogramsreviderings arbete och riksdagsgrupp. Ett vist sug efter efterlängtad julledighet och avstängda mobiler börjar infinna sig hos fler än mig. Har stolt saxat mig från julborden i år till fördel släkt och vänner.

Konstaterar med viss empati hur tempot och löneläget i huvudstaden är skyhögt, för att bygga nätverk och relationer i yrkeslivet. Men när man skrapar på ytan så sitter de där med trasiga liv fyllda av prylar de inte har tid att använda och en känsla av tomhet av mening med livet efter alla kvällar på krogen och destruktiva relationer som följer i alkoholens inte helt genomtänkta rus… Människor som skiljer sej men tvingats bo kvar i samma lägenhet/ hus i dessa lågkonjunktur tider på bostadsmarknaden..  Destruktivt , ingen är så ensam som den som är två med fel person…

Det är då jag känner en sån oerhörd värme att sätta mej på tåget hem till Lofta och Västerviks kommun. Prisvärt boende och ett behagligt trivsamt lugn på min bit av jorden. Livskvalitet handlar ju inte om mängden pengar på kistbotten den dag du dör, det handlar om hur du har färdats i livet och levt dina dagar som du minns.

” Förspill är all den tid som inte förflöt med kärlek ” – det går omkring allt för mycket människor som är bittra, hatar sig själva och varandra i den här världen, förslösad livsglädje och energi. Tagga ner och börja leva!

Med detta önskar jag God Jul & Kram på er alla!

PS- kom ihåg det bästa ni kan ge varandra är inte prylar – det är tid!

Läs mer på : http://kortarearbetstid.nu/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s