Hansi Schwartz visa har slutat

Hansi

Hansi

Hansi Schwarz som under alla år varit eldsjälen bakom Visfestivalen har avlidit vid en ålder av 70år.
1966 grundade Hansi Schwarz med vänner Visfestivalen i Västervik som har kommit att bli ett varumärke för oss och som utvecklats till en av Sveriges viktigaste arena för visa och folkmusik.

I somras arrangerades den 47:e upplagan och planeringen pågår inför årets festival, jag var där i fjol och som för så många av mina vänner är Visfestivalen en återföreningens vecka i Västervik. Släkt,vänner,klasskamrater har tradition att hitta ”bästa kvällen” i slottsruinen för att njuta visa och med övriga gäster i den ofta fullsatat utomhusmiljön trivas och dela på somriga matkorgar och en vinpava.

Har tack vare Visfestivalen haft nöjet att möta Visans storheter så som Cornelis Vreeswijk, visserligen var han aspackad men otroligt pratglad ocht revlig man kände att det var stort att prata med en ”levande legend” där nångång på tidigt 80tal.

Som kommunpolitiker har jag haft nöjet att vara med i processen för VISSKOLAN som driva av Gamleby Folkhögskola. http://www.gfhs.ltkalmar.se/t/Page.aspx?id=2002&epslanguage=SV Ett sätt att säkra återväxten inom musiknäringen på temat visa/ folkmusik.

Som regionalolitiker / partistyrelsekledamot fick jag möjligheten att bjuda med dåvarande Språkröret Peter Eriksson till en kväll i Visfestivalen och VIP-logen med Hansi och hela artistgänget riktigt kul.

Hansi hade en resa i livet då han ju föddes i Tyskland men kom som treåring till Sverige med de vita bussarna i andra världskrigets slutskede. I västervik var han den enda som hade föräldrafritt boende vid läroverket och det la grundarna till ett av de större 60-talsbanden Hootenanny Singers, där Abbas Björn Ulveus också ingick. Gruppens folkmusikbaserade stil gick stick i stäv med den rådande Beatles-,Tages- och Hep Stars-febern i landet och Hansi fortsatte att värna visan under alla dessa år med Visfestivalen.

Jag känner stor tillförsikt med att nyainarbetade krafter står redo att axla ansvaret som visfestivalgeneral, konceptet har visat att det håller över tid och visor sjungs spelas och komponeras runt om i vårt avlånga land.

R.I.P Hansi du kommer säkert besjäla Visfestivalerna från nya horisonter!

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/hansi-schwarz-ar-dod

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s