Extremväder

vind

vind


Noterar att det är VARNINGs rubriker inför morgondagen – det vankas extremväder iform av starka vindar 25m/s kombinerat med regn och snö. Just den här delen av klimatförändringseffekter att det blir mer ofta och kraftigare extremväder är ett tecken i tiden. Det blir mer eller mindre mängd snö, extrem nederbörd eller extrem torka, stormar, kyla och värme…

Hur rustar vi landet och lokalsamhällen för extremväder?
Ett sätt är att avsätta kapital för att ta till när det väl gäller, i Västervik har frågan INTE vunnit gehör i budgetarbetet. Desstobättre att Miljöpartiet i Oskarshamn fick med sig fullmäktige på en liten men symboliskt avsättning på klimatkontot.

Men att åtgärda skador är som sagt inte allt, det handlar om omställning så att mänsklig miljö/klimatpåverkan minimeras för framtiden även om inbromsningssträckan är lång.

Miljöpartiet släpper idag en analys om Sveriges del av Klimatarbetet – ingen vacker läsning , 5 förlorade år..
http://www.mp.se/politik/klimat/fem-forlorade-ar

http://www.aftonbladet.se/vader/article16147019.ab

Annonser

4 thoughts on “Extremväder

 1. Rubriken EXTREM(O)VÄDER kan också vara SMHI:s sätt att få sin röst hörd bland alla nyheter som stormar över oss . -Hallå, här är vi ,lyssna på oss.Det gäller att synas och höras i nyhetsfloden som väller fram. eTo.130130.

 2. Eh, Sveriges utsläpp står för knappa två (2) promille av de totala utsläppen här på vår jord. Vad vi gör i vårt lilla land spelar ingen roll överhuvudtaget, vi kan bara förbereda oss på konsekvenserna av andras miljöpolitik.

  För övrigt är den enskilt stora boven i Sverige transportsektorn och i den har det inte hänt mycket med sedan SJ blev privatiserat…

 3. Om man inte bryr sig i frågor där man har rådighet dvs i vårt eget land har man problem, att alla andra ska göra något är ett ganska passivt förhållningssätt. Sveriges konsumtion av produkter som tillverkas i andra länder genererar en stor miljöskuld på andras konto…

  • Vem är passiv eller förordar passivitet?

   Vår handelsbalans är synnerligen positiv (vi exporterar mer än vi importerar), då vi till största delen exporterar verkstadsprodukter och kemikalier (energiintensiva produkter) så är faktiskt kontot positivt (ur klimat och miljösynpunkt) hur man än vrider och vänder på det. Ok, det hade varit bättre om vi tillverkade mer själva till egen konsumption, men som sagt vi är ett litet land.

   Sverige är redan ett föregångsland och världsledande på många sätt och vis, men vi kan helt klart bli bättre. Vi och Frankrike leder stort i Europa vad gäller lkimatpåverkande utsläpp.

   Men för att bli bättre ur klimatsynpunkt så krävs det att transportsektorn ses över, det är där vår stora klimatbov ligger. El- och till viss del värmeproduktionen är i stort sett utsläppsfri (jag är redigt snäll mot bioenergin där).

   Men ni i ”miljö”-partiet vill ju heller gå efter el-produktionen och med era lösningar skulle det innebära att vår klimatutsläpp ÖKAR med en faktor 3-10. Kom med vettiga lösningar på hur vi skall lösa problemen i transportsektorn, jag är nyfiken på hur ni vill fixa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s