Topp tre i Miljöarbete – Landstinget i Kalmar län

Landstingens miljöarb

Ända sedan Miljöpartiet klev in i Landstingspolitiken igen efter valet 2006 i Kalmar län var det självklart att Miljöarbetet behövde komma upp på den politiska dagordningen. Inte som sär intresse utan som en naturlig del i verksamheten och därmed som en självklar checkpoint för upphandling och drift.

Feedback för vårt arbete kom med vår topp tre placering på miljöarbete i landstings Sverige ( 21 landsting totalt). Med 24,5 poäng av 36 möjliga belade Stockholms läns landsting förstaplatsen, tätt följd av Landstinget i Värmland med 24 poäng. Trea kom Landstinget i Kalmar län med 22,3 poäng.

Det är tidningen Miljöaktuellt som genomfört granskningen:
Miljöaktuellt har under en rad år granskat Sveriges 290 kommuner. Rankningen Sveriges Miljöbästa kommun är väletablerad och har påverkat många kommuners miljöarbete. Nu riktar vi för första gången ljuset mot landstingen och regionerna.

Sveriges 21 landsting och regioner är med en kvarts miljon anställda en av landets största arbetsgivare. De är ansvariga för sjukvården och för kollektivtrafiken och upphandlar varje år produkter för mångmiljardbelopp.
Landstingen har därför en stor möjlighet att driva svenskt miljöarbete framåt, men den potentialen belyses sällan i medier eller rikspolitiken. Vi vill uppmärksamma hur landstingen arbetar med hållbarhet i dag, vad de kan bli bättre på, vad de kan lära av varandra samt vilken roll de kan spela i arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen.

Se listan här:
http://www.landstingsranking.se/

100% förnyelsebar el var en del, ny upphandling gjorde oss av med fossila och nukleära energitillskott.
Just nu pågår upphandling av vindsnurror i egen regi…
400kvm solceller finns på Länssjukhuset i Kalmar.
Ombyggnationer för 1.3 miljarder med energiklass A som standard har gett oss mer lokalyta på totalen men mindre energiförbrukning per kvadratmeter.
Webbmöten har gått från ca 800 tim till över 3000 timmar med många reskilometer och sparade arbetstimmar som resultat.

http://miljoaktuellt.idg.se/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/stockholms-lans-landsting-landets-miljovanligaste?fb_action_ids=10151342272598387&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s