Så ett frö…

Ny EU-lag kriminaliserar all odling med eget utsäde!!!

Det finns dagar då man verk,ligen ifrågasätter om myndigheterna och människorna bakom dem är vid sina fulla sinnens bruk.. Marknadskrafter och påtryckningar för kommersialisering av kulturarv och krast för mat och egenförsörjning har åter punktmarkerat förökning av eget utsäde, rötter, knölar och sticklingar.
Att det skulle innebära kraftig utarmning av den biologiska mångfalden är uppenbart.

Monsanto och de stora GMO-företagens lobbyister har lyckats sälja in förslag till en ny EU-lag, som, avser att kriminalisera all odling med eget utsäde, rötter, knölar, fröer, sticklingar eller delande av plantor. Patenter, registreraingar och stålar är drivande argument i processen.
Läs mer på jordbruksverkets hemsida.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/utsadeochsorter.4.373db8e013d4008b3a18000410.html
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/utsadeochsorter/registreringavfruktvaxter.4.6a9d66ed13894dfca8f80001218.html

Lagtexten omfattar alla växter och all odling, såväl professionella bönder, småbrukare, hobbyodlare och privatpersoner. Ja du läser rätt, glöm perlargoniersticklingen från mormor, tagetsfröna fröna från grannen osv

På samma sätt som när EU för några år sedan kom med den avskydda Frölagen som försvarades av jordbruksminister Eskil Erlandsson kan vi troligen inte räkna med något stöd från regeringen heller i den här frågan. Frölagen gjorde det omöjligt för de små fröfirmorna att ha råd att hålla äldre, för klimatet anpassade, frösorter. Och de stora har inget intresse att bevara vårt omistligt odlararv.

Frölagen kompletteras med ett EU-omfattande förbud mot odling och uppdrivning av växter med allt annat än centralt registrerat utsäde. Detta förbud innefattar också skogsbruket, och som lagtexten är skriven blir man också kriminell om en planta, träd eller växt förökar sig själv naturligt.

Parallellt med att lagen arbetas fram planeras också för en ny EU-myndighet som ska tillse att lagens implementeras (som det heter på byråkratspråk) av medlemsländerna.

Här gäller det att stå upp för förnut och kulturarvsrätten, att utarma och lägga en död hand på själva livet är
vansinne utöver all sans och vett..

Annonser

4 thoughts on “Så ett frö…

  1. Det låter otroligt att det skulle bli ett EU-direktiv som kriminaliserar perlargoniesticklingar från mormor och naturlig föryngring från skogsträd. Är det alldeles säkert att lagen inte riktas mot kommersiell överlåtelse och handel? Illa nog ändå, Räcker inte existerande lagar om t ex växtförädlarrätt och så. Jag uppfattar även den nuvarande lagstiftningen som för restriktiv och problemen överdrivna..

  2. Enligt andra källor är lagförslaget inte så omfattande som du beskriver. Det finns undantag för många kategorier. Vi som odlar eget utsäde för privat bruk eller för att ge bort till grannar omfattas t.ex. inte av lagen enligt den senaste skrivningen. Trenden att EU försöker strypa småskalig odling är tydlig, men än finns det hopp. Se länken http://open-seeds.org/bad-seed-law/

  3. Nu har jag inte läst mer om lagförslaget än det som står här, men även om inte lagen kommer att omfattar dem som sår för privat bruk så kommer det få konsekvenser för många mindre jordbruk. När ”småböndernas” grödor korsbefruktas med till exempel Monsantos och de hittar sina gener deras grödor, så kommer det säkerligen att bestraffas med höga böter. De bönder som vill odla GMO-grödor, kommer förmodligen att tvingas betala regelbundna avgifter för att tillåtas göra detta. Allt i kapitalismens anda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s