Vattenfall

Så är det årsmöte för Svenskafolkets Vattenfall…

Med en tämligen bitter eftersmak gällande de uppmärksammade bonusarna:  Vad sägs tillexempel om följande : Helstatliga Vattenfall struntar i regeringens riktlinjer. Bonusar delas ut till vd:ar i dotterbolag trots att det är förbjudet sedan våren  2009. Ett av dotterbolagen är kärnkraftverksbolaget Ringhals AB. Och det finns inga planer på att ­sluta med bonus.

http://www.dn.se/ekonomi/en-forhord-i-vattenfall-utredning

Regeringen lämnarheller inget utrymme för tolkningar om vad ett dotterbolag är. Man hänvisar till aktiebolagslagen, som i princip säger att det rör sig om juridiska enheter som ägs till mer än 50 procent. Vattenfall AB ägs till 100 procent av staten och har ett flertal dotterbolag med miljardomsättning där man har kvar bonus till vd och högsta ledningarna. Vattenfall struntar därigenom i regeringens förbud. 

I Ringhals AB:s styrelse finns idag inga planer på att upphöra med bonusar till sin vd Bertil Dihné. Trots massiv kritik för bristande säkerhet åren 2008 och 2009 lyfte vd:n dessutom en bonus 2009 på 132000 kronor.

Lise Nordin ( Energipolitisk talesperson) och Gustav Fridolin punktmarkerar i frågan på debatt i dagens aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article12936979.ab

Lite nördfakta för den vetgirige kommer här:

• Regeringens riktlinjer
Redan 2003 förbjöds rörliga ersättningar till vd:ar i statliga bolag. Den 20 april 2009 kom nya riktlinjer där ledande befattningshavare förbjöds att ha rörliga ersättningar. De definieras som vd och ”…personer som ingår i ledningsgrupper eller liknande organ och chefer som är direkt underställda vd.”
Riktlinjerna ska gälla statliga bolagens dotterbolag. Både svenska och utländska. Dotterbolag definieras som ”de juridiska personer som avses i 1 kapitlet paragraf 11
i aktiebolagslagen (205:551).” Den innebär att ett bolag är dotterbolag om moderbolaget äger mer än 50 procent av aktierna, har röstmajoritet eller om man på annat sätt utövar bestämmande inflytande i bolaget.

Koncernen 2009
Omsättning: 206 miljarder kronor.
Rörelseresultat: 27,9 miljarder kronor.
Antal anställda: 42 000.
Bolaget bedriver verksamhet i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Polen, Storbritannien, Nederländerna och Belgien. Svenska staten äger 100 procent av aktierna i moderbolaget Vattenfall AB.

Kritik mot säkerhetsbrister
Ringhals AB ägs till 70 procent av Vattenfall och 30 procent av Eon och räknas enligt regeringen som ett dotterbolag till Vattenfall AB. Strålsäkerhetsmyndigheten har varit starkt kritisk mot Ringhals säkerhetsbrister ända sedan 2005.
Den 8 juli förra året satte man Ringhals under särskild tillsyn och pratade öppet om bristande ledning och att ”säkerhetsarbetet inte ges den vikt som är nödvändig i alla delar av organisationen”.

Dessa ingår i Vattenfalls bonusstopp
Vattenfalls ledningsgrupp:
Øystein Løseth, vd
Jonas Florinus, finanschef
Huib Morelisse, chef, affärsområde Benelux (Nuon)
Torbjörn Wahlborg, chef affärsområde Nordic
Tuomo Hatakka, chef affärsområde Central Europe
Anders Dahl, chef affärsområde Pan Europa
Lars Gejrot, HR-chef
Elisabeth Ström, kommunikationschef
Harald von Heyden, chef Trading and Generation Management
Andreas Regnell, chef Strategy

Vattenfalls ledningsgrupp och styrelse har också identifierat den högsta ledningen i Vattenfall Central Europe som ”ledande befattningshavare” som inte ska ha bonus, enligt presschefen Boo Ehlin. Där ingår:
•Finansdirektören för Central Europe
•Försäljningsdirektör Werner Süss
•Chefen för distribution och transmission, Helmar Rendez
•Chefen för gruvdrift och elproduktion Hartmuth Zeiss
•Chefen för affärsenhet Värme, Frank May
• Chefen för kärnkraft, ”Nuclear” inom Vattenfall, Peter Gango, ingår också.

Själv vill jag höra hur man ser på sin roll som statligt företag och energiomställningen till förnyelsebart. Även sina åtagande för intrångs ersättningar i våra vattenkraftskommuner i Norr som ju varit ute på remiss att förändra. Lite smaklöst i en tid när flertalet av avtalsskrivarna börjar lämna in… Noteras också att upplevelseturism, fiske och friluftsliv inte var parametrar då avtalen skrevs och för dessa bygder med  torrlagda flodbäddar runt om i Norrbotten saknas en välbehövlig tillgång som kan generera lokal försörjning och utveckling på temat tursim och fiske.

Elöverskottet i Sverige gör det möjligt att ställa om, även att utfasa kärnkraften.

 

Glädjes även för att våra Samiska vänner vann målet om brukarrätten för rennäringen:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/samer-vinner-renbetestvist

En tanke på “Vattenfall

Lämna en kommentar